Nieuws/Financieel
411258
Financieel

Accountants gaan beroepseed afleggen

Het kantoor van KPMG.

Het kantoor van KPMG.

Accountants gaan voortaan een eed afleggen om te benadrukken dat zij hun beroep naar eer en geweten uitoefenen. De eedaflegging moet bijdragen aan herstel van vertrouwen in het beroep, zo liet de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dinsdag weten. 

Het kantoor van KPMG.

Het kantoor van KPMG.

De leden van de NBA hebben ingestemd met de nieuwe eed tijdens een ledenvergadering. De nieuwe beroepseed stelt onder meer dat de accountant zich houdt aan de beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.

Alle ingeschreven actieve accountants moeten de eed afleggen voor 1 mei 2017, binnen elf maanden na de inwerkingtreding van de verordening op 1 juni 2016. Nieuwe accountants leggen de eed af bij de uitreiking van hun diploma of binnen drie maanden na inschrijving in het register. De eed kan ook in het Fries of het Engels worden afgelegd.

De invoering van een beroepseed voor accountants komt voort uit een verbeterplan voor de sector. Er is al een tijd veel kritiek over de ondermaatse kwaliteit van door accountants uitgevoerde controles. De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC, kregen eerder dit jaar nog voor miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten. Die straffen hadden betrekking op fouten die een aantal jaren terug zijn gemaakt.