Nieuws/Financieel
411309
Financieel

Hudson's Bay: kansen door einde V&D

Hudson's Bay werkt vanuit de VS aan een stap in de Europese markt.

Hudson's Bay werkt vanuit de VS aan een stap in de Europese markt.

AMSTERDAM - De warenhuisketen  Canadese Hudson's Bay (HBC) kondigde dinsdag aan twintig filialen in Nederland te openen. Topman Richard Baker is eerlijk over de reden: het totale gebrek aan concurrentie na de ondergang van V&D.

Hudson's Bay werkt vanuit de VS aan een stap in de Europese markt.

Hudson's Bay werkt vanuit de VS aan een stap in de Europese markt.

De eerste twintig winkels die HBC de komende twee jaar wil optuigen, zullen voornamelijk in oude V&D-panden worden gevestigd. Het vlaggenschip komt in Amsterdam, maar over de andere locaties die verspreid over het land worden geopend, wordt pas volgende maand meer bekendgemaakt. Het gaat naast winkels van Hudson's Bay ook om vestigingen van de discountketen Saks OFF 5TH.

Het Canadese concern neemt 2500 medewerkers aan voor de nieuwe winkels. In hoeverre dat ontslagen medewerkers van V&D zijn is nog de vraag. "Onze stap in de Nederlandse markt heeft niets te maken met V&D en we hebben ook geen band met dat bedrijf. We gaan zelfstandig op zoek naar personeel", zei Baker.

Of er een eigen distributiecentrum komt in Nederland wordt pas tegen het einde van de zomer duidelijk. Wel liet de topman weten dat Hudson's Bay, net als V&D eerder, gaat werken met shop-in-shops. Met welke winkels daarvoor wordt samengewerkt is nog niet bekend.

Baker omschrijft Hudson's Bay als innovatieve, moderne warenhuizen met een hedendaagse inrichting. Hudson's Bay en Saks openen ook webwinkels in Nederland.

De komst van Hudson's Bay naar Nederland is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) positief nieuws, voor consumenten, winkelmedewerkers en voor de leefbaarheid van de binnensteden in ons land. "Na het slechte nieuws van een aantal grote faillissementen, is dit een welkome opsteker", zei hij. Dat neemt evenwel niet weg dat er nog te veel winkels leeg staan in Nederland, voegde de bewindsman eraan toe.