Financieel/Geld

Amsterdam krijgt grip op illegale vakantieverhuur

Door Mike Muller

Amsterdammers worden verleid hun woning te verhuren via Airbnb.

Amsterdammers worden verleid hun woning te verhuren via Airbnb.

RONALD BAKKER

Amsterdam - De samenwerking tussen de stad Amsterdam en Airbnb om illegale verhuur aan toeristen aan te pakken, werpt zijn vruchten af. Door ingrepen die de stad samen met Airbnb heeft gedaan, is vakantieverhuur op 1250 adressen onmogelijk gemaakt, omdat de limiet van 60 dagen was bereikt. Vanaf zondag moeten Amsterdammers die hun woning aan toeristen verhuren zich bovendien verplicht melden bij de gemeente.

Amsterdammers worden verleid hun woning te verhuren via Airbnb.

Amsterdammers worden verleid hun woning te verhuren via Airbnb.

RONALD BAKKER

Vooral de verhuur van woningen voor meer dan de toegestane 60 nachten is fors gedaald, blijkt uit cijfers van de gemeente en Airbnb. In Amsterdam zijn vandaag 19.000 actieve advertenties op Airbnb te vinden. Terwijl het aantal listings op Airbnb sinds mei is gestegen met ongeveer duizend advertenties, blijkt het aantal volledige woningen dat langer dan 60 dagen verhuurd wordt met bijna driekwart verminderd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Airbnb lanceerde op 1 maart 2017 automatische limieten op het platform die ervoor helpen zorgen dat volledige woningen in Amsterdam niet meer dan 60 dagen worden verhuurd, tenzij verhuurders bevestigen dat ze de juiste vergunningen hebben om hun huis langer te mogen verhuren (bijvoorbeeld met short stay-vergunningen of hotel licencies).

Gehele woningen

Ook het aantal advertenties met verhuur aan meer dan vier personen is van 8 naar 6 procent gedaald. Het totaal aantal gehele woningen dat aangeboden wordt, laat een daling zien terwijl het aantal bed & breakfasts iets is gestegen. Ook zorgt Airbnb dat het niet mogelijk is te frauderen door een woning over te zetten van vakantieverhuur naar een bed & breakfast. Vanaf 1 oktober moeten alle Amsterdammers die hun woning verhuren dit elke verhuurperiode melden bij de gemeente.

„Er is nog onvoldoende actie ondernomen om te voorkomen dat woningen aan meer dan vier personen worden verhuurd”, stelt wethouder Laurens Ivens (Wonen) van Amsterdam, die de tussentijdse resultaten ‘positief’ noemt. „Maar we zijn er nog niet.” Inmiddels heeft hij ook afspraken gemaakt met Booking.com, dat een aantal maatregelen genomen heeft die aansluiten bij het Amsterdamse beleid over vakantieverhuur. Zo biedt Booking inzicht in de verhuur door het vermelden van de adressen in de advertenties, informeren zij verhuurders over de Amsterdamse regels en worden advertenties/huurders verwijderd zodra de gemeente aangeeft dat voor bepaalde adressen een boete is opgelegd. De overige zeven grotere bedrijven die vakantieverhuur aanbieden zijn herhaaldelijk aangeschreven om tot afspraken te komen, maar tot nu toe heeft alleen Wimdu hier op gereageerd.

Betere handhaving

Ivens: „Het is goed om te zien dat de combinatie van afspraken met Airbnb en een steeds betere handhaving zorgen voor een eerste voorzichtige stabilisatie in het aanbod van vakantieverhuur en een daling van het illegale aanbod op Airbnb. Uiteraard laten de jaarcijfers pas een definitief beeld zien, maar de overeenkomst met Airbnb lijkt een goed aanvullend instrument te zijn in de strijd tegen illegale verhuur.”

Eerder legde de stad al voor miljoenen boetes op aan Amsterdammers die de regels niet naleefden.