Nieuws/Financieel
411856
Financieel

Einde correctie AEX aanstaande

De eerste duidelijke bodemsignalen werden in de afgelopen handelsdagen gegeven. Daarbij werd de krachtige bodemzone van 426 – 427 opnieuw getest. Volgens ons kan de AEX vandaag of morgen de correctie definitief beëindigen.

Visie technische analyse:

De komende dagen zal de AEX zowiezo een vervolgrichting moeten kiezen. De handelsruimte wordt dagelijks steeds kleiner. Aan de onderkant ligt de belangrijke steunzone van 426 – 427 en aan de bovenkant is de vanaf 458 dalende toppenlijn te vinden. Deze toppenlijn werd tot op heden enkele keren intraday doorbroken, maar een slotkoers hierboven is noodzakelijk voor de beëindiging van deze 3e correctie van 32 punten (7% daling). Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 432,80

Hogere middellangetermijnbodem

In het middellangetermijnbeeld blijven we van mening dat deze correctieve beweging zal zorgen voor de vorming van een 1e duidelijke hogere middellangetermijnbodem. Als we kijken naar de situatie sinds de belangrijke langetermijnbodem die in februari bij 378,50 werd gevormd dan zien we dat de AEX in enkele weken 70 punten opliep naar 449. Hierna volgde een kortstondige en beperkte terugval tot aan de 426 – 427 waarna hij weer verder opliep naar de 458. We gaven toen al aan dat de kans groot was dat een volgende terugval zou starten rond de 457 punten. Daar lag namelijk het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau tussen de top van augustus vorig jaar en de februari-bodem van 378,50. In het langetermijnbeeld werden overigens in het 1e kwartaal van dit jaar klassieke bodemvormingspatronen gevormd. Dit betekende naar onze mening al dat een zeer belangrijke langetermijnbodem was gevormd.

Belangrijke steunzone 426 - 427

Deze terugval vanaf de 458 is overigens wel forser dan we hadden ingeschat. Na de opvulling van de gap tot aan de 440 ontstond een volgende neerwaartse fase waarbij een test van de zone 426 – 427 kon plaatsvinden. Deze zone is de afgelopen weken meerdere keren getest. Hier ligt verder ook de bodem die tijdens de terugval in april werd gevormd maar ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging vanaf de 378,50 tot aan de 458 punten.

Een structurele beweging onder de zone 426 – 427 zou een verzwakking in het technische middellangetermijnbeeld betekenen. In dat scenario zal het aanzienlijk langer duren voordat onze opwaartse doelen worden bereikt. We gaan er momenteel nog steeds vanuit dat de AEX in de komende paar maanden ons eerstvolgende doel van 475 (top november vorig jaar) kan bereiken.

Bullish engulfing en koopsignaal RSI

Eind vorige week vormde de AEX een bullish engulfing als belangrijk bodempatroon. Deze bodempatronen zagen we in de afgelopen dagen ook in de DAX en de S&P 500 ontstaan. Verder brak de RSI gisteren zijn dalende toppenlijn. Dit zijn de eerste twee belangrijke bodemsignalen. Om deze terugval te beëindigen is een structureel slot nodig boven de dalende toppenlijn die vandaag verder is gezakt naar een niveau van 432,80. Hierboven ontstaat direct ruimte naar de gemiddelde lijnen die in de zone 439,50 – 440,50 zijn te vinden.

Deze gaven vorige week overigens een belangrijk vervolgsignaal in het langetermijnbeeld met de zogenoemde golden cross. De laatste keer dat we een dergelijk signaal tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde zagen was in 2012. We achten de kans groot dat vandaag of in de komende dagen een structureel slot boven de dalende toppenlijn zal worden geplaatst waarna de opwaartse weg weer openstaat naar in eerste instantie de 458 punten. Hiermee zou ook de 1e belangrijke middellangetermijnbodem een feit zijn geworden.