Nieuws/Financieel
411874
Financieel

Recessie in VS aanstaande

Gisteren zorgde Warren Buffet hoogst persoonlijk voor een positieve stemming op de Amerikaanse beursvloer. De Amerikaanse super belegger ziet het namelijk zitten in Apple (3.7 % hoger) en lijkt zo even de bodem te hebben leeg gevist.

Ook de olieprijs deed gisteren een duit in het zakje door nog maar eens een paar dollar aan te dikken. Naast nieuw opgebouwde shorts zorgt ook het 18 maands gemiddelde (zie grafiek) voor zeer veel weerstand. Mijns inziens zal de huidige “hoge” olieprijs zorgen voor meer aanbod waardoor prijzen voor een langere termijn zullen stabiliseren.

 

Goed nieuws is “dus” al bekend

Uiteraard is niet alles op het moment rozengeur en maneschijn, sterker nog de donkere macro-economische wolken pakken zich steeds verder samen. Het is namelijk al weken zo dat de macro-economische cijfers vanuit Amerika zwaar tegenvallen.

Eerder deze maand waren het de banencijfers die enorm tegenvielen en gisteren was het de beurt aan de zogeheten Empire State-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, deze kwam uit op min 9,02, tegen 9,56 in april. Uiteraard waren de laatste cijfers minder “conjuctuurvoorspellend”, toch lijkt er een duidelijke trend zichtbaar. Volgens verschillende economen is de kans meer dan 50 procent dat de Amerikaanse economie de komende kwartalen een nieuwe recessie tegemoet gaat.

Amerika kucht Europa ziek

Veel van de lezers zijn er al lang mee bekend, maar Amerika is uiteraard de motor van de mondiale aandelenmarkten. Een klein beetje zand in deze motor en de gevolgen zijn wereldwijd merkbaar. Ik ben benieuwd hoe het hele spel met betrekking tot de nieuwe president van invloed gaat zijn op het sentiment. Mijn idee is en blijft dat we een heet zomertje tegemoet mogen zien.

Watchlist:

fti: 435,50eurusd: 1,1310wti: 48,20brent: 49,20goud: 1275zilver: 17,23CSI300: 3101VIX: 14,68

Nieuwtjes:

Ondernemers blijven positief gestemd'Gilead-aandelen' Galapagos ingeschrevenFagron vervult voorwaarden steunThaise opdracht voor GemaltoWoninginrichter Maisons du Monde naar beursMooie winsten voor beurzen New YorkFinancieel directeur nieuwe topman Hugo BossEconomie Oekraïne krabbelt opAandacht voor Apple op Wall StreetRecessie Rusland zwakt af