Nieuws/Financieel
413046978
Financieel

Nederlander moet in kosten snijden bij Air France

Amsterdam - Steven Zaat wordt de nieuwe financieel directeur van Air France. Dat bevestigt Air France KLM dinsdag. De Nederlander is momenteel de rechterhand van Frederic Gagey, de financieel directeur van de Air France KLM groep.

Bij Air France wacht Zaat een uitdaging, want de kosten moeten omlaag. Air France zat in het eerste kwartaal met een verlies van €256 miljoen zwaar in het rood.

Branchegenoot Lufthansa kwam onlangs weer met een winstwaarschuwing.

Insiders melden aan De Telegraaf dat ze er vanuit gaan dat er banen bij Air France zullen verdwijnen, er gaan geruchten over 25% minder ondersteunende functies. Op 31 juli publiceert Air France KLM de halfjaarcijfers.

Het is de eerste keer dat een Nederlander de hoogste financiele baas wordt bij Air France. Andersom gebeurde wel eerder: de Fransman Gagey werkte een aantal jaren als financieel directeur bij KLM.

Zaat begon zijn carriere in 2000 als controller bij de onderhoudsafdeling van KLM en werkt al een aantal jaren in Parijs. Hij was de afgelopen tijd betrokken bij de nieuwe joint venture van Air France KLM, Delta en Virgin Atlantic. Deze moet officieel nog steeds goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.