Nieuws/Financieel
413742
Financieel

Mes gaat in winst AEX

undefined

De Amsterdamse beurs zag maandag de eerdere riante winst vrijwel geheel verdwijnen.

De AEX-eindigde 0,1% in de plus op 431,58 punten na eerder op de dag nog een hoogste dagniveau van 436,76 te hebben aangetikt. De AMX raakte 0,4% kwijt op 642,87 punten.

Het zonnige sentiment werd in de middag vertroebeld nadat een aanvankelijke stijging van de olieprijs (Brent) een halt werd toegeroepen en omsloeg naar een verlies van 3,6% bij een stand van $43,76 per vat mede nadat Bank of Amerika in een rapport liet weten dat het tijd is om Brent-olie te verkopen na de eerdere opmars.

Het nieuws dat de industriële bestellingen in Duitsland in maart onverwacht sterk groeiden, gaf de koersen in de ochtend nog een aardige steun in de rug. Volgens Bas van Geffen, macro-econoom bij Rabobank, was de verbetering van de Duitse fabrieksorders een mooie opsteker. „Aan het begin van het jaar was er nog een daling, maar de laatste tijd is de opgaande lijn weer opgepakt ondanks de economische tegenwind uit China.”

Youri Sleutel, analist bij Lynx, meent dat de schijnwerpers deze week vooral gericht zijn op de resultaten van Nederlandse financials, waaronder ING en ABN Amro. „Vooralsnog hebben de banken in de VS het niet al te best gedaan en in Europa is er een wisselend beeld te zien.”

In de AEX konden Ahold en KPN beide 1,5% bijschrijven, terwijl Unilever 1,7% steeg.

RD Shell daarentegen verloor 2,6% vanwege de verzwakte olieprijzen.

Mark Garrelts