Nieuws/Financieel
413748
Financieel

Winst AEX bijna geheel verdampt

ING Sprinters en RTL Z openen de handel op de Amsterdamse beurs voor de start van de 6e serie van het succesvolle RTL Z Beursspel.

ING Sprinters en RTL Z openen de handel op de Amsterdamse beurs voor de start van de 6e serie van het succesvolle RTL Z Beursspel.

De Amsterdamse beurs zag maandag bij het slot de zon vrijwel geheel verdwijnen. De neergang van de grondstofprijzen dempte het eerdere optimisme bij beleggers.  Bij de hoofdfondsen kreeg ArcelorMittal een dreun te verwerken. In de Midkap was Aperam de klos. Lokaal aandeel Ajax ging ook op de pijnbank.

ING Sprinters en RTL Z openen de handel op de Amsterdamse beurs voor de start van de 6e serie van het succesvolle RTL Z Beursspel.

ING Sprinters en RTL Z openen de handel op de Amsterdamse beurs voor de start van de 6e serie van het succesvolle RTL Z Beursspel.

De AEX-eindigde 0,1% hoger op 431,58 punten na eerder op de dag nog een hoogste dagniveau van 436,76 te hebben aangetikt. De AMX raakte 0,4% kwijt op 642,87 punten.

Elders in Europa was de stemming overwegend beter. Frankfurt en Parijs gingen 1,1% respectievelijk 0,5% vooruit.

Het zonnige sentiment op het Damrak werd in de middag vertroebeld nadat een aanvankelijke stijging van de olieprijzen een halt werd toegeroepen en omsloeg naar een verlies van 3,6% bij een stand van $43,76 per vat mede nadat Bank of Amerika in een rapport liet weten dat het tijd is om Brent-olie te verkopen na de eerdere opmars met een verwacht koersdoel van $35.

Het nieuws dat de industriële bestellingen in Duitsland in maart onverwacht sterk groeiden, gaf de koersen in de ochtend nog een mooie steun in de rug. Volgens Bas van Geffen, macro-econoom bij Rabobank, was de verbetering van de Duitse fabrieksorders een belangrijke drijfveer voor beleggers om in de markt te stappen. "Aan het begin van het jaar was er nog een daling van de orders, maar de laatste maanden is de opgaande lijn weer opgepakt ondanks de economische tegenwind uit China."

Verder stond de handel in het teken van het overleg van de Eurogroep over de schuldencrisis van Griekenland. In juli lopen een aantal leningen af waardoor overeenstemming van groot belang is. In het Griekse parlement werd dit weekeinde overeenstemming bereikt over de hervormingen. Van Geffen gaat er van uit dat dit jaar de onderhandelingen met Griekenland over het verminderen van de schuldenlast naar verwachting minder stroef zullen verlopen, al is het nog onduidelijk hoeveel water bij de wijn de eurolanden nog moeten doen om een nieuwe crisis te voorkomen. 

De euro kwam tegenover de dollar nauwelijks van zijn plaats. De econoom van Rabobank wijst er op dat het Amerikaanse banencijfer van afgelopen vrijdag in absolute getallen tegenviel, maar dat de groei niet altijd in hetzelfde tempo kan blijven plaatsvinden en nog wel boven de 150.000 banen lag die Fed-president Janet Yellen als geruststellend noemt.  Verder benadrukt hij dat de loonontwikkeling in de VS positief verloopt. 

Youri Sleutel, analist bij Lynx, meent dat de schijnwerpers deze week vooral gericht zijn op de resultaten van Nederlandse financials, waaronder ING en ABN Amro. "Vooralsnog hebben de banken in de VS het niet al te best gedaan en in Europa is er een wisselend beeld van de prestaties in de sector over de eerste drie maanden van het jaar."

Sleutel  denkt dat er op korte termijn meer in het vat kan zitten voor de koersen. "De S&P 500 is technisch gezien opgeveerd na het aantikken van het 50-daagse gemiddelde. Voor de AEX is het van belang om de weerstand van 440 punten weer te doorbreken om zicht te krijgen op de 450." 

Arcelor hard geraakt

Bij de Nederlandse hoofdfondsen hielden de winnaars de overhand. Ahold en KPN konden beide 1,5%  bijschrijven, terwijl voedings- en wasmiddelenproducent Unilever de koppositie pakte met een 1,7% hogere notering.

ASML kon ook op kopersinteresse rekenen. De koers van de chipmachinefabrikant steeg 1%. Voor RELX hadden beleggers 1,3% meer over.

ArcelorMittal stond vanwege de neergang van de staalprijzen onder meer na een teleurstellend exportcijfer uit China enorm onder druk met een aderlating van maar liefst 12,1%. Vrijdag was de staalgigant na de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers ook al in mineur. Marktanalist Ron van der Does (IG) verbaast zich over de neergang, gezien het voorspelde herstel voor de komende kwartalen. SBM Offshore maakte ook deel uit van de grote dalers en moest 3,9% afstaan. RD Shell liet een verlies van 2,6% optekenen vanwege de stevig verzwakte olieprijzen.

ABN Amro dat later deze week de resultaten openbaart, liet 1,3% liggen.

Galapagos straalt

Bij de middelgrote fondsen hield biotechnologiebedrijf Galapagos de koppositie stevig in handen met een vooruitgang van 4% op €41,61 na een lovend analistenrapport van zakenbank Kempen die een koersdoel van €80 op het aandeel heeft geplakt.

Vastned had ook de wind mee met een plus van 1,2%, terwijl Air France KLM  1,3% meer waard werd.

PostNL raakte 4,1% kwijt. De onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen bij het post- en pakjesbedrijf, zoals de pensioenverplichtingen, wogen zwaarder dan de resulktaten die aan de verwachtingen van de Rabobank en KBC Securities voldeden. Fugro koerste 4,6% lager. Aperam belandde eveneens in de onderste regionen en viel 5,3% terug. 

Smallcap Value8 werd weer omarmd door beleggers en was maar liefst 8,9% in herstel. Vorige week ging de investeringsmaatschappij hard onderuit, na een kritisch analistenrapport over de gehanteerde boekhoudmethode.

Op de lokale markt werd het aandeel Ajax in de uitverkoop gedaan met een koersval van 8,8%. Het mislopen van het kampioenschap in Nederland  is financieel pijnlijk voor de voetbalclub.

Experts van Saxo en BlackRock gaan donderdagavond tijdens een online seminar in op een interessant alternatief voor sparen. Meld u hier aan.