Nieuws/Financieel
413806
Financieel

'Geen besluit over Griekse schuldverlichting'

Minister Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem

BRUSSEL - De eurolanden zullen maandag geen besluiten nemen over het verlichten van de enorme schuldenberg van Griekenland. Wel staat het onderwerp op de agenda van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden maandag in Brussel. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaand aan het overleg.

Minister Dijsselbloem

Minister Dijsselbloem

"We zijn nog niet zo ver. We gaan voor het eerst inhoudelijk spreken over het proces, over hoe het er uit kan komen te zien, of het nodig is en onder welke voorwaarden", zei Dijsselbloem. Dan zullen de experts van de geldschieters aan Griekenland aan het werk worden gezet om dat uit te werken. Tijdens de volgende eurogroep (0p 24 mei) kan er dan wellicht een knoop worden doorgehakt over maatregelen die de schuldenlast kunnen verlichten, schetste Dijsselbloem de volgorde.

Kwijtschelden van de schulden is uitgesloten, onderstreepte Dijsselbloem nogmaals. Het aanpassen van de looptijd van de leningen of de rente kan wel eventueel worden aangepast.

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

De Griekse regering loodste zondagavond nog bezuinigingsmaatregelen door het parlement. De eurogroep zal toetsen of die conform de gemaakte afspraken zijn. Als het oordeel positief is, kan dat geld uit het steunpakket vrijmaken.