Nieuws/Financieel
413922
Financieel

Belastingdiensten jagen op verdachten in 'Panama Papers'

Meerdere landen zijn onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers. Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland bekend te kijken naar de gegevens.

Kranten uit verschillende landen maakten zondagavond de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ze baseerden zich op informatie uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co.

De Australische belastingdienst liet daarop weten meer dan achthonderd klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking. ,,De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven'', waarschuwde de dienst.

België en Nieuw-Zeeland

Ook de Belgische autoriteiten hebben belangstelling voor de onthullingen. Minister Johan van Overtveldt (Financiën) maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.

Zeker 732 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. ,,In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden", aldus een woordvoerder van de minister.

Ook de fiscus in Nieuw-Zeeland is op zoek naar informatie over burgers die regelingen hebben getroffen via het Panamese bedrijf. Burgers die belastingregels hebben overtreden, worden opgeroepen zichzelf aan te geven.

De Panamese regering heeft al laten weten mee te werken aan juridische procedures die voortkomen uit het onderzoek.