Nieuws/Financieel
414001
Financieel

IMF roept Duitsers op tot hervormen en investeren

Amsterdam - Duitslad moet meer hervormen en investeren om te profiteren van het economisch herstel in de eurozone. Dat zegt het IMF in een zojuist gepubliceerd rapport over het land.

Hoewel Duitsland er niet slecht voor staat, kan het land vel meer doen om meer tot bloei te komen. Het Internationaal Monetair Fonds pleit bijvoorbeeld voor structurerele hervormingen in de arbeidsmarkt. Daardoor zouden vrouwen, vluchtelingen en oudere werknemers vaker aan de slag kunnen.

Ook moet Duitsland meer investeren, bijvoorbeeld om de infrastructuur te verbeteren. Die investeringen moeten zowel van de overheid als het bedrijfsleven komen. Door de extreem lage rente is het heel goedkoop om geld te lenen, dat geïnvesteerd kan worden in projecten die meer renderen en bovendien de economie ook structureel in de goede richting duwen.

De teugels mogen ook strakker aangetrokken worden in de financiële sector. Volgens het IMF moeten raden van toezicht bij banken bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid krijgen. Ook moeten de Duitsers samenwerken met Europese autoriteiten om de neiuwe bakenunie op te tuigen. Duitsland is thuishaven van een aantal systeembanken. Wanneer die in de problemen komen, kan dat grote schokgolven in de rest van de financiële sector veroorzaken.

Het IMF verwacht dat Duitsland dit jaar in een bescheiden tempo blijft groeien. De sterke binnenlandse vraag biedt tegenwicht aan de zwakke vraag vanuit het buitenland.