Nieuws/Financieel
414020
Financieel

'Significante verbetering bij BAM'

AMSTERDAM (AFN) - De kwartaalresultaten die bouwbedrijf BAM donderdag naar buiten brengt zullen significant beter zijn dan een jaar geleden. Dat schrijft analist Dirk Verbiesen van KBC in een rapport vooruitlopend op de kwartaalcijfers die de bouwer voorbeurs publiceert.

Verbiesen voorziet een brutowinst van 1,2 miljoen euro. Vooral de divisies bouw en techniek en infra zullen waarschijnlijk aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan een jaar eerder. Toen kwam het gecorrigeerde resultaat voor belastingen, waar herstructureringskosten en bijzondere waardeverminderingen buiten beschouwing blijven, uit op 14,1 miljoen euro negatief.

KBC heeft wel zijn verwachtingen op langere termijn voor BAM bijgeschaafd, vooral omdat het herstel van de marges volgens de bank langer op zich laten wachten dan eerder voorzien. De omzet van BAM komt volgens KBC uit op 1,8 miljard euro. Die voorspelling ligt in lijn met de gemiddelde verwachtingen van een drietal andere analisten.

De grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland plukte afgelopen jaar de vruchten van een kostenbesparing. Het gaf bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat het in de periode tot en met 2020 zijn werkkapitaal verder wil verlagen.

Daarnaast gaat het zich toeleggen op projecten waarbij het zich kan onderscheiden of schaalvoordelen kan behalen, zoals kustwaterbouw, energieneutrale woningrenovatie en infrastructurele tunnelwerken. De strategie moet onder meer leiden tot een groei van het gecorrigeerd resultaat voor belastingen tot tussen de 2 procent en 4 procent in 2020, zo gaf het in februari aan.