Nieuws/Financieel
414050
Financieel

'ING ziet winst dalen'

Hoofdkantoor ING Bank

Hoofdkantoor ING Bank

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft zijn winst afgelopen kwartaal naar verwachting zien dalen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de bank dinsdag voorbeurs presenteert.

Hoofdkantoor ING Bank

Hoofdkantoor ING Bank

In een rondgang door persbureau Bloomberg voorspellen analisten gemiddeld een onderliggende nettowinst van 898 miljoen euro voor ING. Dat zou bijna een kwart minder zijn dan in de eerste drie maanden van 2015. De totale opbrengsten zijn naar verwachting met 8 procent gedaald, tot 4 miljard euro.

ING zag zijn onderliggende winst in heel 2015 nog met bijna een kwart stijgen, naar 4,2 miljard euro. Door het aanhoudende herstel van de economie hoefde ING daarbij minder geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op leningen dan voorheen.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaf bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat ING goed op koers ligt en dit jaar naar verwachting door kan groeien. Tegelijkertijd blijven de economische omstandigheden heel onzeker, voegde hij daaraan toe. In de eurozone, en vooral in Nederland, zet het herstel naar verwachting door. De economische transitie in China zorgt echter voor veel onzekerheid, net zoals de enorme daling van de olieprijs.

ING zie ook de kosten voor het toezicht op de bankensector steeds verder oplopen. In 2015 liep die rekening met 52 procent op naar 620 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een verdere toename naar ongeveer 850 miljoen euro voorzien.