Nieuws/Financieel
414062
Financieel

Obligatiebelegger: wees buigzaam als bamboe

Voor obligatiebeleggers op zoek naar minimaal 3% rendement luidt het credo: wees buigzaam als bamboe in laagrentende markten.

In de afgelopen zeven jaar hebben de centrale banken de wereld van obligatiebeleggers volledig op zijn kop gezet. Soepel geldbeleid en een alsmaar dalende rente tot nul en zelfs daaronder hebben een stevige hap uit de positieve rendementen genomen, die decennialang in steen leken te zijn gebeiteld.   

In 2005 was bijna elke obligatie opgenomen in de Barclays Global Aggregate Index en Global High Yield Index minstens goed voor 3% effectief rendement, uitgezonderd staatsobligaties uit Japan. Ook was er ruim voldoende te variëren in de mate waarin deze obligaties gevoelig waren voor een verandering van de rentestand.

Risico’s vergroten

Tien jaar later bieden hoofdzakelijk risicovolle bedrijfsobligaties (high yield) en opkomende marktenobligaties een effectief rendement van 3% of hoger, terwijl beleggers in ruil voor die beloning een sterkere rentegevoeligheid moeten accepteren. 

Zonder extra risico te nemen is in het huidige laagrentende of negatieve renteklimaat een hoger rendement onmogelijk geworden voor obligatiebeleggers. Bovendien is dat rendement slechts te vinden in klein gedeelte van de obligatiemarkt. Sinds medio 2014 is bij ruim 5.000 miljard dollar aan vooral staatsobligaties de rente in de min geschoten, vooral in landen waar centrale banken de rente negatief hebben gemaakt zoals Japan en Europa.

In maart 2016 gelden negatieve rendementen voor ruim een derde van de obligatiemarkten in ontwikkelde landen. De rentegevoeligheid van de staatsobligatiemarkt is bovendien opgelopen in deze regio. Daarin ziet obligatiespecialist Rick Rieder van BlackRock voorlopig ook weinig verandering komen.

Rentegevoeligheid

Beleggers worden geconfronteerd met zowel lagere rendementen als een hogere gevoeligheid van koersen voor rentebewegingen. Koersen zijn bovendien extra in beweging, soms even sterk als schatkistpapier in opkomende markten. “Door het monetaire beleid van de Federal Reserve kan de volatiliteit toenemen als beleggers het gevoel krijgen dat de inflatie te hard is opgelopen in de Verenigde Staten. Ook misstappen van de Europese Centrale Bank (ECB) en Bank of Japan (BoJ) kunnen de rente in beweging brengen,” stelt Rieder.

Volgens de vastrentende strateeg zit er weinig anders op dan de obligatiemarkt ongedwongen, zo optimaal gespreid en flexibel mogelijk te benaderen. Dat kan bijvoorbeeld met een flexibel obligatiefonds dat niet het rendement najaagt van breed samengestelde, veelgebruikte obligatie-indices maar een ongedwongen strategie aanhangt, die inhaakt op trends, buiten de drukbelegde paden treedt en beleggingen snel kan aanpassen aan wisselende marktomstandigheden.

Betere balans

“Breed, wereldwijd en divers kansen zoeken kan een potentieel hoger rendement opleveren en de beweeglijkheid van koersen en rentegevoeligheid omlaag brengen in de portefeuille Deze benadering vergroot niet per se het risico in vergelijking met traditioneel beleggen in obligaties. Het doel is met name om de balans te verbeteren tussen het rendement en het risico, en de inkomstenstroom minder afhankelijk maken van rentebewegingen,” aldus Rieder.