Nieuws/Financieel
414968
Financieel

Beleggen in zonnecel tot windmolens krijgt meer steun

AMSTERDAM - Beleggen in windenergie krijgt vaart. Momenteel zou bijna 45% bereid zijn om geld opzij te zeten om in projecten met windenergie te beleggen. Een stijging tegenover voorstanders in eerdere onderzoeken.

Volgens onderzoek van marktbureau DirectResearch in opdracht van beleggingsfonds Meewind investeert nu daadwerkelijk 10% van alle Nederlanders op een of andere manier in groene energie, zoals windmolenparken, zonnepanelen en energie uit waterkracht.

De ondervraagden hebben een duidelijke mening: vrijwel allemaal vinden ze dat beleggen in milieuvriendelijker energie nodig is, en dat vervuilender kolen-, gas- of kerncentrales aan belang mogen verliezen.

Bijdrage burgers

Ze vinden vrijwel allemaal ook dat burgers daar zelf aan moeten bijdragen. Volgens eerder AFM-onderzoek was bijna de helft bereid te beleggen in specifiek obligaties die voor zulke projecten worden uitgegeven.

Dik 63% vindt nu de schonere energievorm belangrijk, omdat ze verwachten dat Nederland er op termijn economische groei mee te binnenhaalt.

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat bijna 60% van de ondervraagden windmolens op land een goede zaak vindt, tot nu toe een heikel thema als het op uitvoering in gemeenten aankomt. Een op de vijf is nog altijd faliekant tegen.

Meefinancieren

Om volgende projecten bredere steun te geven als het op planning en uitvoering aankomt, stelt Meewind voor nieuwe initiatieven voor 20% te laten meefinancieren door particulieren en lagere overheden.

Dat geeft draagvlak, stelt Jaap Smelik van het beleggingsfonds.

Ook windparken op zee zijn geen taboe, voor ruim 60% zijn ze geen probleem mits de windmolens maar niet te zien zijn. Een op de tien blijft zeer tegen dit soort parken gekant.

Overschatting

Overigens overschatten beleggers de werking van windenergie enorm: voor windenergie op land denken ze in doorsnee dat het een rendement van 12% kan opleveren. In realiteit is dat maar 5%.

Voor zo'n windpark op zee denken ze 17% te kunnen maken aan rendement, terwijl dat tot nu toe niet meer dan 10% is.