Financieel/Nieuws
41612
Nieuws

Veel Nederlanders stellen het regelen van hun pensioen uit. Niet uit desinteresse maar juist omdat ze dit belangrijk vinden.

Dat concludeert Job Krijnen in zijn proefschrift The Psychological Dynamics of Inertia waar hij gisteren op is gepromoveerd. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen belangrijke beslissingen vaker uitstellen dan minder belangrijke. Het heeft volgens Krijnen dan ook geen zin om in voorlichting het belang van het pensioen te benadrukken. “Dit vergroot zelfs de kans op uitstel van belangrijke keuzes”, waarschuwde hij op Amweb.nl.

Dat betekent niet dat voorlichting overbodig is. Volgens Krijnen begrijpen mensen wel dat ze moeten sparen voor hun oude dag, maar ze weten niet waarom dat nu moet en hoe ze dat moeten regelen. In de verschillende fases van begrijpen, plannen en daadwerkelijk sparen, liggen hobbels op de weg.

In de fase van begrijpen blijkt dat men sowieso weinig weet van financiële aangelegenheden en van pensioensparen al helemaal niet. Bij het plannen weten mensen niet hoeveel ze sparen, hoeveel ze nodig hebben en hoe ze een pensioengat moeten dichten. Komt het toch tot sparen, dan verzuimen mensen hun rentetarief of spaarstrategie aan te passen op de omstandigheden.

Uitstel bij pensioensparen kost geld en veel mensen onderschatten die kosten. Voor hen lijkt pensioensparen daarom minder urgent dan het is. Zelfs degenen die zich wel realiseren dat ze kansen gemist hebben, vatten de koe niet bij de horens. Goede kansen om te sparen laten veel mensen aan zich voorbijgaan als ze weten dat ze in het verleden betere kansen niet hebben gepakt, ontdekte Krijnen. Eenmaal een uitsteller, altijd een uitsteller.