Nieuws/Financieel
416236
Financieel

Economen hebben moeite met ’haircut’ Trump

Rotterdam - Zelf vindt Donald Trump dat hij de beste dealmaker van de Verenigde Staten is, maar er zijn Amerikanen die daar vraagtekens bij zetten. Zeker nu de man die onbedreigd de Republikeinse presidentskandidaat wordt, zinspeelt op het niet helemaal terugbetalen van Amerika’s enorme staatsschuld.

De VS hebben een staatsschuld van 18 biljoen dollar (€15,8 biljoen), en bij doorrekening van Trumps begrotings- en belastingplannen voor de komende acht jaar kan dat bedrag met nog eens 75% toenemen.

Niets aan de hand zolang de obligatierente zo laag blijft als hij nu is (vrijdagavond stond de rente voor tienjaars schuldpapier op 1,78%), maar als de rente omhoog gaat zal het toch peentjes zweten worden voor Amerika’s schatkistbewaarder, zeker als die nieuwe obligaties in de markt moet zetten.

Korting

Trump houdt daarom de mogelijkheid open dat hij ’korting’ bedingt bij het terugbetalen van de staatsschuld, zo zei hij deze week in een interview met tv-zender CNBC – hetzelfde gesprek als waarin hij Fed-president Janet Yellen alvast op de keien zette „omdat ze geen Republikein is”.

„Ik ben de koning van schulden”, stelde de vastgoedmiljardair in dat interview. „Ik hou van schulden, en ik speel er graag mee.” Trump wil uitstaande schuld terugkopen en tegen een lagere rente weer in de markt zetten, zo schetste hij. „Als de economie het goed doet, kun je niet verliezen.”

Faillissement

Het niet geheel terugbetalen van schulden – een ’haircut’ in financieel jargon – is niet nieuw: het gebeurt al om Griekenland, Argentinië en het Amerikaanse overzeese gebiedsdeel Puerto Rico van een faillissement te redden. Maar nu Trump hetzelfde plan lijkt te hebben met de VS-obligaties, zit de complete financiële wereld op de kast.

„Dus Trump wil de staatsschuld herfinancieren zodat hij de staatsschuld groter kan maken”, reageert analist Diane Swonk in de Financial Times. „Hoe denkt hij dat de markten daarop zullen reageren?” Beleidsadviseur Stephen Myrow zegt dat de Republikein „met dit soort uitspraken misschien beter president van Zimbabwe kan worden”.

’Twitterbeleid’

Hij vervolgt: „De handel in Amerikaanse schuldpapieren is delicaat, de markt weegt ieder woord op een goudschaaltje. Niemand houdt van dit soort Twitterbeleid.”

Het verschil tussen de Griekse of Argentijnse staatsschuld en de Amerikaanse is dat de laatste veel groter is, en dat de rente erop bovendien gezien wordt als een graadmeter voor veel andere financiële tarieven.

Volgens Forbes-columnist Tim Worstall wordt dat onderscheid onterecht gemaakt. Trumps plan „komt voort uit gezond verstand”, zo betoogt hij. „Zo gaat het nou eenmaal als een land niet genoeg geld heeft om zijn schulden terug te betalen: dan krijgen de schuldeisers minder geld. In de laatste honderden jaren is het zeker 800 keer zo gegaan.”