Nieuws/Financieel
416491
Financieel

'PostNL ziet winst licht dalen'

AMSTERDAM (AFN) - PostNL heeft zijn winst vorig kwartaal naar verwachting licht zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een rondgang onder analisten, vooruitlopend op de cijfers die het postbedrijf maandag voorbeurs publiceert.

Uit een door het bedrijf samengesteld overzicht blijkt dat vijftien analisten in doorsnee een onderliggende operationele winst voorzien van 76 miljoen euro. Dat zou 4 miljoen euro minder zijn dan PostNL in het eerste kwartaal van 2015 realiseerde. Gecorrigeerd voor pensioenlasten en andere voorzieningen kwam het resultaat naar verwachting uit op 60 miljoen euro, tegen 68 miljoen een jaar eerder.

De omzet uit het brievenverkeer in Nederland slonk naar verwachting met 2 procent naar 466 miljoen euro. Pakketten leverden met 232 miljoen euro volgens de analisten ruim 7 procent meer op dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzet uit internationale activiteiten ging waarschijnlijk flink omlaag, door de verkoop van het Britse dochterbedrijf Whistl eind 2015.

Investeren

Die verkoop hing samen met een strategische heroriëntatie van het postbedrijf. Daarbij werd vorige maand wel besloten om te blijven investeren in het Duitse onderdeel Postcon. Verder blijft het bedrijf actief in Italië.

PostNL verwacht ook dit jaar te profiteren van de groei van het winkelen via internet, waardoor er steeds meer pakketten kunnen worden bezorgd. De aanhoudende krimp op de postmarkt moet worden gecompenseerd via de lopende reorganisatie. Die leverde vorig jaar voor 85 miljoen euro aan besparingen op.

Eind vorig jaar liet PostNL al weten dat komende jaren nog meer besparingen worden doorgevoerd. Daarbij blijft de reorganisatie tot en met volgend jaar wel beperkt tot het eerder aangekondigde verlies van 2700 tot 3500 banen.