Nieuws/Financieel
416508
Financieel

Sanofi dreigt met vijandig bod op Medivation

PARIJS (AFN) - Farmaceut Sanofi is desnoods bereid tot een vijandig overnamebod om Medivation in handen te krijgen. Dat schrijft het Franse bedrijf in een donderdag gepubliceerde brief aan het bestuur van zijn Amerikaanse branchegenoot.

Sanofi wil Medivation overnemen voor 9,3 miljard dollar (8,2 miljard euro). Dat is ruim de helft meer dan het in San Francisco gevestigde Medivation gemiddeld op de beurs waard was in de twee maanden voordat eind maart voor het eerst geruchten over een overname de kop opstaken.

Medivation wees de Franse avances vorige week evenwel resoluut van de hand. Het noemde de toenaderingspoging ,,opportunistisch'' en stelde dat de geboden prijs ver onder de maat is. Het wees onder meer op de de recente onrust op de financiële markten. Daardoor zou de beurskoers niet de werkelijke waarde weerspiegelen.

In gesprek

Sanofi neemt daar geen genoegen mee en roept de Amerikanen op in ieder geval het gesprek aan te gaan. Alleen dan kan het vaststellen of wellicht een hoger bod op zijn plaats is. Vooralsnog is het bedrijf van mening dat de geboden prijs een eerlijke is.

,,U moet weten dat een overname van Medivation een prioriteit is voor Sanofi en dat wij vastbesloten zijn die door te zetten'', schrijft topman Olivier Brandicourt. ,,Als u niet bereid bent met ons in gesprek te gaan, hebben wij geen andere keurs dan ons direct te wenden tot uw aandeelhouders.''

Medivation heeft een middel tegen prostaatkanker op de markt en twee andere kankermedicijnen in ontwikkeling. Daarmee sluit het productaanbod van het Amerikaanse bedrijf goed aan bij de toekomstplannen van Sanofi, dat in november groei in oncologische zorg aanwees als een speerpunt voor de komende jaren.