Nieuws/Financieel
416513
Financieel

Alibaba slaat zich door Chinese onrust heen

HANGZHOU (AFN) - De Chinese uitbater van internetmarktplaatsen Alibaba heeft de lastige marktomstandigheden van de afgelopen maanden goed doorstaan. Ondanks alle zorgen over de Chinese economie nam de omzet in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar stevig toe, meldde het technologiebedrijf donderdag.

De handelsplatforms die Alibaba in China beheert, telden aan het einde van het afgelopen kwartaal 423 miljoen actieve gebruikers, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. Er werd voor omgerekend bijna 100 miljard euro aan spullen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor Alibaba zelf waren al die transacties goed voor een kwartaalomzet van 24,2 miljard yuan (3,3 miljard euro), bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,9 miljard yuan (386 miljoen euro). Dat komt op jaarbasis bijna neer op een verdubbeling.

Mobiele verkopen worden steeds belangrijker voor Alibaba, dat sinds september 2014 een beursnotering in New York heeft en ook internationaal grote ambities heeft. Ze waren in het vierde kwartaal goed voor bijna driekwart (73 procent) van de totale handelsomzet. Een jaar eerder was dat nog iets meer dan de helft (51 procent).