Nieuws/Financieel
416524
Financieel

Dure dollar drukt omzet Merck

KENILWORTH (AFN) - De Amerikaanse farmaceut Merck heeft in de eerste drie maanden van het jaar last gehad van de dure dollar. Ook aflopende patenten voor enkele medicijnen drukten de omzet. Dat meldde het bedrijf, dat buiten Noord-Amerika de naam MSD voert, donderdag in een kwartaalbericht.

De omzet van het concern daalde met 1 procent tot 9,3 miljard dollar. Bij gelijke wisselkoersen zou sprake zijn geweest van een stijging van 3 procent. De verkopen van de ontstekingsremmer Remicade en het allergiemedicijn Nasonex vielen voor respectievelijk 30 en 21 procent weg door concurrentie van generieke middelen.

Onder de streep hield het bedrijf met 1,1 miljard dollar 18 procent meer over dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De aangepaste winst van 0,89 dollar per aandeel was hoger dan de 0,85 dollar waar analisten door de bank genomen op hadden gerekend.

Omzet- winstverwachtingen

Merck, niet te verwarren met het gelijknamige farmaciebedrijf in Duitsland dat is voorgekomen uit hetzelfde Duitse familiebedrijf, verhoogde zijn omzet- winstverwachtingen voor het hele jaar. De groei moet komen van de nieuwe middelen Keytruda en Zepatier tegen kanker en hepatitis C.

Het bedrijf rekent nu in 2016 op een aangepaste winst per aandeel van 3,65 dollar tot 3,77 dollar, waar eerder rekening werd gehouden met 3,32 à 3,47 dollar. De omzet komt uit tussen de 39 miljard en 40,2 miljard dollar.