Nieuws/Financieel
417180
Financieel

Buffett vindt hedgefondsen maar niks

“Er is op Wall Street veel meer geld verdiend door mensen op basis van hun capaciteiten als verkoper dan door hun capaciteiten als belegger.” Dat zei Warren Buffett, belegger en op twee na rijkste man ter wereld, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Volgens Buffett zouden institutionele beleggers gefrustreerd moeten zijn over de hoge beloningen die zijn hedgefondsmanagers betalen die er niet in slagen de index te verslaan.  Persbureau Bloomberg tekende de kritiek van Buffett op.

Hedgefondsen rekenen doorgaans een beheervergoeding van 2% van het beheerd vermogen, en strijken ook nog eens 20% van de winst op. Buffett noemde dat een 'ongelooflijke beloningsstructuur'.

Weddenschap

In 2008 ging Buffett een weddenschap aan met vermogensbeheerder Protege Partners. Buffett investeerde zijn geld in een indextracker van Vanguard die de S&P500 volgt, Protege koos voor een strategie van verschillende hedgefondsen. Buffett behaalde tot nu toe een rendement van 65,7%, Protege bleef steken op 21,9%.

“Ik hoop dat jullie realiseren dat het Amerikaanse bedrijfsleven als geheel het heel goed heeft gedaan, en dat het nettoresultaat van een professionele manager een grote min is”, sprak Buffett zijn aandeelhouders toe.

Sector onder druk

Deze week kwamen hedgefondsen ook nog eens in het nieuws omdat de sector met forse uitstroom kampt. De bekende manager Dan Loeb zei deze week dat hij niet eerder zo’n slechte periode voor hedgefondsen zag. Grote fondsen van investeerders als Alan Howard en Paul Tudor Jones maken zich op voor een miljardenuitstroom nu beleggers teleurgesteld raken in hun prestaties.

Meer omzet Berkshire Hathaway

Ook werden tijdens de aandeelhoudersvergadering de voorlopige resultaten gepresenteerd. In het eerste kwartaal steeg de omzet van Berkshire Hathaway naar $55,6 miljard, van $55,2 miljard een jaar eerder. Het kwartaalresultaat daalde van $4,2 miljard naar $3,7 miljard.