Nieuws/Financieel
417346
Financieel

KLM vreest politieke benoeming topman

Parijs - Er zijn nog twee kandidaten overgebleven om de nieuwe topman van luchtvaartmaatschappij Air France KLM te worden. Dat stellen ingewijden zondag tegenover De Telegraaf.

Het gaat om Jean-Marc Janaillac, de huidige topman van openbaar vervoerbedrijf Transdev en de interne kandidaat Lionel Guerin, die de baas is van dochteronderneming Hop van Air France KLM. De beslissing valt zondagavond. De nieuwe topman wordt dinsdag benoemd door het bestuur van Air France KLM.

Internationale media dichten Janaillac de beste kansen toe.

'Tandje erger'

“Het is één groot politiek spel, dat is het normaal al, maar nu is het nog een tandje erger”, stellen hoge bronnen in Parijs. Bij KLM leeft de vrees dat dat Janaillac de voorkeur krijgt van de Franse staat. De Transdev-topman kent president Hollande al uit zijn studietijd.

In Nederland bij KLM is men voorstander voor de interne kandidaat Lionel Guerin, die ervaring heeft in de luchtvaart. “Wederom een politiek benoeming is zeker geen garantie dat het bedrijf er bovenop komt. Dat hebben we nu al paar keer gezien”, zegt voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

Met een externe kandidaat gaan te veel tijd verloren, omdat die het bedrijf eerst moet leren kennen. Air France KLM dreigt achterop te gaan lopen in de mondiale concurrentiestrijd. De luchtvaartmaatschappij maakte vorig jaar winst, maar dat was te danken aan de verkoop van tafelzilver en de lage olieprijs.

'Geen stage'

DE VNV krijgt bijval van de Vereniging Hoger KLM Personeel. “Wij zijn geen voorstander van een kandidaat van buiten. Het bedrijf heeft iemand aan het roer nodig die de luchtvaart kent. Er is geen tijd voor stages”, zegt voorzitter Bob van der Wal van de VHKP tegen De Telegraaf.

Air France KLM moet stevig ingrijpen om terug aan de Europese top te komen. Daarvoor is een schaap met vijf poten nodig, die de onwillige Franse vakbonden mee moet krijgen in bezuinigingsvoorstellen. Dit lukte de huidige topman Alexandre de Juniac niet. Daarbij werd deze ook dwars gezeten door de Franse Staat, die ook bepalend lijkt in de voordracht van Janaillac.

Slachtbank

 “Wij maken ons ernstige zorgen dat het weer fout zal gaan na een politieke benoeming. We verwachten van de Nederlandse commissarissen Hartman, Van Wijk, Van Lede en De Hoop Scheffer een zeer kritische houding’, zegt Verhagen van de VNV zondag. “We mogen ons niet naar slachtbank laten leiden.”