Nieuws/Financieel
417352
Financieel

"Olieprijs zit tegen bodem aan"

De olieprijs zal waarschijnlijk niet veel verder dalen, mits de wereldeconomie niet achteruitgaat. Dat heeft voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap Fatih Birol zondag gezegd.

Afgelopen vrijdag steeg de prijs voor een vat olie naar $48,50, het hoogste punt van 2016, op basis van de verwachting dat het overaanbod gaat slinken. Ook de zwakkere dollar drijft de prijs op. In het eerste kwartaal zakte de olieprijs nog tot onder de $30.

Birol stelde tegenover persbureau Reuters dat het overaanbod afneemt, omdat de Opec-landen dit jaar gezamenlijk 700.000 vaten per dag minder oppompen. Ook de productieverstoringen in Nigeria en Koeweit drijven de prijs op.

De IEA-voorzitter verwacht dat de olieprijs “in een normale economische omgeving” eerder omhoog dan omlaag gaat. “We geloven dat de markt bij normale omstandigheden richting het einde van het jaar of uiterlijk in 2017 herbalanceert”, zei Birol tegen Reuters in de wandelgang van een bijeenkomst van energieministers van G7-landen in Japan.

Birol hoopt dat, na de dalingen in 2015 en 2016 investeringen in 2017 weer gaan stijgen richting de $600 miljard. De afgelopen twee jaar daalde de investeringen in de sector met 40%. Als die daling een derde jaar zou doorzetten, zou dat niet goed zijn voor consumenten, stelt de IEA-voorzitter. De olieprijs zou daardoor volatieler worden.