Financieel/Geld
417541
Geld

Nieuwe ronde woningmarkt

Einde lijkt nabij voor extreem lage hypotheekrente

Amsterdam - Is het einde van de extreem lage hypotheekrente in zicht? Veel experts houden er rekening mee. Wat voor gevolgen heeft dat voor de hypotheek- en huizenmarkt?

Dat de hypotheekrente op een extreem laag niveau staat, heeft onder meer te maken met het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze heeft, om de financiële crisis te bezweren, de marktrente op nul gezet. Daarnaast is de ECB nog steeds bezig met een stevig opkoopprogramma van staatsleningen. Dit alles zorgt ervoor dat de rente voor hypotheken enorm is gedaald.

Nu de economische motor weer goed draait, is de verwachting dat de ECB komende maand de afbouw van het opkoopprogramma aankondigen. De koepel van Amerikaanse banken, de Fed, heeft dit al aangekondigd: daar wordt in oktober begonnen met het afbouwen van de bankbalans.

Als gevolg hiervan kan de rente op de kapitaalmarkt, waarop de hypotheekrente is gebaseerd, wel eens gaan oplopen, zo luidt de verwachting. En dat zal zijn effect hebben op de woningmarkt.

Wanneer de rente omhoog gaat, heeft dit gevolgen voor het te lenen bedrag. Ook starters zullen dat ondervinden: ze kunnen minder lenen en zullen hogere maandlasten moeten betalen.

Wanneer consumenten minder geld kunnen lenen om een huis te kopen, werkt dat door in de huizenprijzen. Die komen onder druk te staan. „Vooral in de kwetsbare gebieden, waar de huizenprijzen nog niet helemaal zijn hersteld, bestaat de kans dat de prijzen dalen”, zegt Mark de Rijke van De Hypotheekschop.

Financieel makelaar Harrie-Jan van Nunen ziet hetzelfde effect. „Er zit een sterk verband tussen de leencapaciteit en de prijzen van woningen. Zal de leencapaciteit als gevolg van een hogere rente dalen, dan dalen uiteindelijk de prijzen van alle woningen. Schaarste op de woningmarkt zal dit effect wel vertragen.”

Hij vervolgt: „In gebieden met weinig vraag zullen de huizenprijzen dus eerder dalen dan in gebieden met veel vraag, maar uiteindelijk zal ieder gebied volgen. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar vier jaar geleden stonden in Amsterdam ook veel huizen te koop tegen fors lagere prijzen.”

Ook voor de aanbieders van hypotheken ziet De Hypotheekshop veranderingen. De Rijke: „Sinds 2014 zijn, naast de traditionele banken, onder meer pensioenfondsen actief op de hypotheekmarkt. Zij hanteren vooral op de langere rentevaste perioden scherpe tarieven, waardoor ze in korte tijd een flink marktaandeel hebben veroverd. Wanneer de rente omhoog gaat, zulen consumenten er weer voor kiezen om de rente korter vast te zetten. Bovendien worden andere beleggingen dan hypotheken weer interessanter voor dit soort partijen.”

Van Nunen vult aan: „Pensioenfondsen hebben langjarige verplichtingen. Zij kunnen daardoor lange rentevaste periodes aanbieden die interessant zijn voor de consument. Hier zit ook de concurrentie voor de banken.”

Door die concurrentie zijn de rentemarges (het deel van de hypotheekrente waaruit aanbieders hun kosten en winst betalen) gedaald, wat extra gunstig is voor de consument. Volgens De Hypotheekshop is het niet ondenkbaar dat een stijging van de rente zal leiden tot een lager marktaandeel van de nieuwe aanbieders en tot minder concurrentie, waardoor geld lenen voor een hypotheek nog wat duurder wordt. Overigens heeft de stijging van de hypotheekrente nauwelijks invloed voor huizenbezitters die hun rente voor een lange periode hebben vastgelegd. Woningbezitters van wie de rentevaste periode bijna afloopt, zouden wel de wrange vruchten kunnen plukken: zij zullen een nieuwe en hogere rente moeten vastleggen dan de historisch lage rente van afgelopen tijd.