Nieuws/Financieel
418106488
Financieel

Op de beursvloer

Warmte bij Shell zet AEX hoger; bittere smaak chips

Bij grillige handel wist de AEX op de eerste handelsdag in juli met een kleine winst af te sluiten, na in de ochtend nog een record te hebben neergezet. RD Shell droeg sterk bij aan de positieve maandstart. Chipfondsen maken een terugtrekkende beweging.

De AEX eindigt 0,3% hoger op 731,33 punten. De index scherpte vanochtend bij een stand van 738,10 punten het eind vorige maand neergezette record nog aan. De AMX krijgt er 0,8% bij op 1049 punten.

De Amsterdamse beurs heeft een prima eerste helft van 2021 achter de rug met een plus van bijna 17% voor de AEX. Dat is het beste halfjaar voor de beursgraadmeter sinds 1998.

Volgens Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie van ABN Amro, proberen beleggers vandaag het positieve gevoel van het eerste halfjaar vast te houden. „Het economisch herstel zet door, waarbij in Europa nu een versnelling is ingezet. Ook kunnen bedrijven goede winsten blijven maken. Tevens wordt er nog steeds gestimuleerd, zowel fiscaal als monetair”, somt hij op.

’Centrale banken risico in tweede halfjaar’

Een risico is wel dat centrale banken in het tweede halfjaar mogelijk de voet van het gaspedaal halen en laten weten dat zij minder gaan stimuleren. „Dat kan op de beurzen voor volatiliteit gaan zorgen”, benadrukt Wessels.

Elders laten de aandelenmarkten vandaag een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei-index sloot vanochtend 0,3% lager door zorgen over de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus.

Uit de VS kwam positief macronieuws. Het aantal WW-aanvragen is in de voorbije week verder gedaald. Vrijdag komt het officiële banenrapport naar buiten.

Arcelor en Unibail aan kop in AEX

In de AEX is staalfabrikant ArcelorMittal in trek met een winst van 1,7%. Unibail wordt 2,5% hoger verhandeld op €74,93. Zakenbank Goldman Sachs verhoogde haar koersdoel voor het winkelvastgoedfonds van €79 naar €100 bij een onveranderde koopaanbeveling.

Energiegigant Royal Dutch Shell (+2,7%) profiteert van de hogere olieprijs. Het OPEC-kartel en zijn bondgenoten gaan de oliekraan minder ver opendraaien dan vooraf werd verwacht.

Chiptoeleverancier Besi (-4,8%) is de grootste achterblijver bij de hoofdfondsen. Sectorgenoot ASMI laat 3,5% liggen. ASML kijkt aan tegen een verlies van 1,4%. Chipaandelen zijn in het afgelopen halfjaar fors opgelopen.

In de AMX is bodemonderzoeker Fugro (+3%) de grootste stijger. Pakketkluizenbedrijf Inpost (-2,7%) is de grootste daler bij de middelgrote fondsen.

Pharming

Bij de smallcapfondsen wint Pharming 1,2%. Het biotechbedrijf gaat samenwerken met Orchard Therapeutics voor de ontwikkeling en commercialisering van een gentherapie tegen erfelijk angio-oedeem, een levensbedreigende zeldzame aandoening die zwellingsaanvallen veroorzaakt.

Blokker naar de beurs

De Amsterdamse beurs mag waarschijnlijk weer een nieuwkomer verwelkomen, want Mirage Retail Group, het moederbedrijf van de winkelketens Blokker, Intertoys, Big Bazar en BCC, is van plan volgend jaar een beursgang te maken. De beursintroductie van het Bulgaarse veevoerbedrijf Huvepharma is woensdag op het laatste moment afgeblazen.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan gratis iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier aanmelden.