Financieel/Geld
418174834
Geld

Eigen huis buiten bereik voor alleenstaande Jan Modaal

Op één inkomen een huis kopen gaat bijna niet meer.

Op één inkomen een huis kopen gaat bijna niet meer.

Amsterdam - Zelfs met een modaal inkomen kun je tegenwoordig nauwelijks meer een huis kopen. Slechts 3% van het totale huizenaanbod ligt nog binnen bereik voor dat loon – bruto €36.500 per jaar. En zelfs in de buitengebieden moet je dan goed zoeken.

Op één inkomen een huis kopen gaat bijna niet meer.

Op één inkomen een huis kopen gaat bijna niet meer.

Jan of Janneke Modaal krijgt nog maar een hypotheek van €188.000, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag. Dat maximale hypotheekbedrag is wel iets meer dan vorig jaar, maar tegelijkertijd zijn de huizenprijzen met bijna een vijfde opgelopen. In 2019 had de modale eenverdiener nog tweemaal zoveel keus.

Uitzichtloos

In Groningen heb je de beste kans om als modale single of eenverdiener iets te vinden. Daar kom je nog in aanmerking voor 17% van de woningen die koop staan. „In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant is de situatie het meest uitzichtloos. Hier krijgen singles met een modaal inkomen door de sterk stijgende woningprijzen vrijwel geen voet meer tussen de deur”, constateert de adviesketen. In deze provincies is slechts ongeveer 1 op de 100 huizen betaalbaar voor de gewone man of vrouw met één inkomen. Maar op die huizen azen natuurlijk ook andere kopers, bijvoorbeeld stelletjes met een bescheiden dubbel inkomen.

In een stad wonen is nog moeilijker. In Amsterdam maakt de modale eenverdiener slechts kans op 0,2% van de woningen. Ook in Eindhoven en Utrecht valt weinig te halen. Rotterdam is van alle grote steden het meest toegankelijk. Daar ligt 2% van de aangeboden huizen in theorie binnen bereik.

Stelletjes die samen twee keer modaal verdienen, kunnen samen €344.000 lenen en komen daarmee in aanmerking voor 36% van de woningen. Zelfs in Amsterdam ligt dan 16% van de huizen binnen bereik, maar daaronder zijn dan ook piepkleine appartmenten die ongeschikt zijn voor dubbele bewoning.

Slechter

„Ondanks de verbeterde leencapaciteit is de positie van modale huizenkopers in veel provincies slechter geworden. Vooral in de grote steden is de situatie vrijwel uitzichtloos”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Het feit dat overbieden nu bijna standaard is geworden, maakt de situatie volgens hem nog erger.

„Daardoor moeten huizenkopers, naast de kosten koper, extra eigen geld inbrengen. Het is aan de nieuwe regering om maatregelen te treffen om deze grote groep Nederlanders uitzicht te geven op een betaalbare woning. Niets doen is geen optie, want de huizenmarkt dreigt op slot te gaan”, aldus Luiten.

Wie kan er straks nog wél een huis betalen? En hoe kunnen we de ongelijkheid op de woningmarkt stoppen? Dat bespreken vier jonge Telegraaf-journalisten in de podcast Generatie T.:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop