Nieuws/Financieel
418761390
Financieel

Hoger overnamebod op bouwer VolkerWessels

Amersfoort - Grootaandeelhouder Reggeborgh heeft zijn bod op bouwbedrijf VolkerWessels verhoogd. De investeerder doet nu een bod van 22,20 euro per aandeel. Daar zit wel het interim dividend al bijgerekend.

Eerder was nog sprake van een bod van 21,75 euro per aandeel, ook inclusief interim dividend. Het bestuur en de commissarissen van VolkerWessels steunen het bod met een totale waarde van bijna 1,8 miljard euro. Afronding van de transactie wordt voorzien in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Reggeborgh zal bij het verkrijgen van minimaal 95 procent van de aandelen VolkerWessels van de beurs halen. Dat zou niet de eerste keer zijn. In 1989 kreeg VolkerWessels voor het eerst een beursnotering en in 2003 verdween het bedrijf weer van beurs toen Reggeborgh het overnam.

"Pijn achter de rug, maar dat is mosterd na de maaltijd"

Verslaggever Yteke de Jong over de cijfers van VolkerWessels

VolkerWessels lijkt de ergste pijn achter de rug te hebben met zeperd van zeesluis in IJmuiden, want het bouwconcern verwacht dit jaar een marge (ebtida) van 4,5% tot 7%. Dit is in lijn en wellicht meer dan de doelstelling die werd afgegeven bij de beursgang in 2017. Veel plezier zal de belegger niet meer van hebben van VolkerWessels, want het bedrijf wordt weer teruggekocht door Reggeborgh, het investeringsvehikel van de familie Wessels. Daarmee heeft de vervroegde cijferpublicatie toch iets van mosterd na een maaltijd.

Volg @ytekedejong op Twitter

Later verkocht het investeringsfonds een deel van VolkerWessels, maar beetje bij beetje kwam het bouwbedrijf weer in de oude vertrouwde handen.Twee jaar geleden besloot Reggeborgh ongeveer een derde van de aandelen VolkerWessels opnieuw naar de beurs te brengen. De opbrengst wilde het investeringsfonds gebruiken om het familiekapitaal meer te gaan spreiden. Nu probeert de familie Wessels dus toch weer de volledige controle over het bouwbedrijf in handen te krijgen.

In een toelichting liet VolkerWessels weten dat sommige aandeelhouders lauw reageerden op het eerste bod van Reggeborgh. Ook sommige analisten vonden dat bod aan de lage kant. Er werd vervolgens onderhandeld en dat leidde volgens VolkerWessels tot het nieuwe voorstel. Het bestuur van het bouwbedrijf spreekt nu van een "goed bod" van Reggeborgh en raadt aandeelhouders aan in te stemmen.

OpenIJ-project

VolkerWessels opende ook de boeken over de eerste negen maanden van het jaar. Het bedrijf zag de omzet met ruim 14 procent aandikken tot bijna 4,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 148 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 130 miljoen euro. VolkerWessels voorziet een stijging van dit resultaat dit jaar tussen de 4 en 7 procent.

Het orderboek kwam uit op iets meer dan 9 miljard euro. VolkerWessels nam verder in het derde kwartaal een extra last van 1 miljoen euro op het OpenIJ-project. Die sluisopdracht in IJmuiden heeft de onderneming, en samenwerkingspartner BAM, al vele miljoenen gekost.