Nieuws/Financieel
418812703
Financieel

AEX sluit boven 560 punten, ABN gewild

Financiële instellingen eindigden maandag bovenin de AEX, die boven 560 punten sloot. Wall Street verruimde de winst na opening op een van de laatste dagen van het kwartaal. Meer coronabesmettingen en lockdowns voerden bij beleggers de hoop op extra stimulering aan de markten. Luchtvaartaandelen herstelden opvallend.

De AEX-index sloot 0,5% hoger op 560,16 punten. De AMX pakte 0,8% winst van tafel bij 747,57 punten.

Elders in Europa presteerden beurzen beter: de Britse FTSE won 1,6%, de Franse CAC-40 werd 1,4% duurder en de Duitse DAX-index dikte met 1,2% aan. In Frankfurt maakte Wirecard een koerssprong van ruim 150%. Het onderdeel Wirecard Bank valt buiten de faillissementsaanvraag, de betalingsverwerkingsactiviteiten van Wirecard zijn overgeheveld naar de bank.

Het gepubliceerde economisch vertrouwenscijfer voor de eurozone herstelde langzamer dan analisten hadden verwacht. De economische vertrouwensindex van de Europese Commissie kwam uit op 75,7, tegen 67,5 een maand eerder. Economen rekenden op een stand van 80.

Het aantal mensen dat wereldwijd is gestorven door het coronavirus bedraagt nu meer dan een half miljoen. De VS tellen de meeste vastgestelde besmettingen en sterfgevallen. De markt rekent op meer financiële steun.

Meer schade

„We zijn nog niet verlost van corona. Dat besef lijkt door te dringen op de financiële markten”, aldus analist Simon Wiersma van ING. „De economische schade zal groter worden naarmate een terugkeer naar normaal langer gaat duren. Steunmaatregelen van overheden en centrale banken kunnen de pijn wel even verzachten, maar ze zijn geen vaccin of geneesmiddel.”

Beurzen in New York openden met 0,6% tot 1,3% winst. Boeing noteerde 9% hoger; het kreeg toestemming voor vluchten met de 737 MAX.

„Het is rustig. De markt kijkt al vooruit naar uitspraken dinsdag van Federal Reserve-voorzitter Powell over de economie”, zegt handelaar Frank Bonsee van ABN Amro. „Donderdag zullen de Amerikaanse banencijfers, de non-farm payrolls, meer inzicht bieden: de afgelopen weken liepen de cijfers zo uiteen. Wat worden de revisies, wat zijn de huidige cijfers. Dat wordt spannend.”

Hoofdstrateeg Luc Aben van Van Lanschot is somber. Hij voorziet een verlenging van het economische steunpakket van overheden en centrale banken. „Maar wel met een beperkter omvang”, nuanceert de econoom.

Brentolie steeg 0,8% tot $41,30 per vat. De euro versterkte zich met 0,2% tot $1,123 dankzij groeiende Duitse inflatie. De Duitse tienjarige staatslening veerde iets op tot -0,470%. Bitcoin bleef vlak bij $9107.

In de AEX werd ABN Amro koploper dankzij 4,4% winst. Bij de financiële waarden lagen overigens ook Aegon (+3,3%), ASR (+1,5%), en ING (+4%) er positief bij.

Staalfabrikant ArcelorMittal sterkte aan tot 3,8% winst. Voor de overname van de Franse staalfabriek in Hayange hebben zich volgens dagblad Le Figaro naar verluidt zes partijen gemeld, waaronder ArcelorMittal. Ook British Steel, Liberty Steel, Greybull, Saarstahl en Jindal zouden er op azen.

Unilever (-2,5%) was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Het voeding- en wasmiddelenconcern had last van een verkoopadvies van zakenbank UBS.

In de levensmiddelenhoek stond Heineken (-1,7%) op verlies, terwijl zwaargewicht ASML 0,6% goedkoper werd.

De AEX werd gestuwd door een ommekeer van verlies naar winst bij de andere beurszwaargewicht Royal Dutch Shell (+0,8%).

In de AMX voerde bouwer BAM de winnaars aan op 4,9% koerswijst en onttroonde verlichtingsproducent Signify (+4,5%) die lang aan kop ging. Air France KLM steeg 3,3%.

Industrieel toeleverancier Aalberts mocht 1,5% bijschrijven. ING verhoogde zijn koersdoel voor het aandeel Aalberts van €27,50 naar €35 bij een ongewijzigd koopadvies.

Apothekentoeleverancier Fagron (-2,3%) stond onderaan bij de middelgrote fondsen. Altice Europe werd 1,9% minder waard. Vermogensbeheerder ODDO BHF verlaagde het beleggingsadvies voor de kabel- en telecomaanbieder van ’kopen’ naar ’neutraal’ bij een koersdoel van €3,90.

SBM Offshore (-0,4%) liet weten met een Australisch project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan de slag te gaan. De maritiem dienstverlener tekende daarvoor een overeenkomst met Transborders Energy. Financiële details werden niet verstrekt.

Wereldhave steeg bovenaan bij de smallcaps met 6%.

Vastned daalde 2%. Grootaandeelhouder Aat van Herk wil dat zowel het voltallige bestuur als de raad van commissarissen van het winkelvastgoedfonds vertrekt. De belegger voelt zich „niet serieus genomen” en vindt dat er te veel geld verloren gaat bij het bedrijf. Van Herk bezit bijna 25% van Vastned.

Meerdere aandeelhouders van de lege beurshuls Lavide (+6,8%) hebben weinig vertrouwen meer in topman Salar Azimi. Dat is volgens Het Financieele Dagblad duidelijk geworden tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige week. De commissarissen van het bedrijf gaan in gesprek met Azimi.

Core Laboratories ging van verlies naar 1,3% slotwinst. ING heeft het koersdoel verlaagd van $33,50 naar $21,00 met een ongewijzigd houden-advies, vanwege het negatieve effect op het bedrijf van de corona-uitbraak en de daaruit voortvloeiende daling van de olieprijs en de lagere investeringen in de olie- en gassector.

Meer relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld je hier aan!