Nieuws/Financieel
419192307
Financieel

Op de beursvloer

AEX start mei goed met opleving Philips; KPN stoorzender

De Amsterdamse beurs begint voorzichtig aan de maand mei.

De Amsterdamse beurs begint voorzichtig aan de maand mei.

AMSTERDAM - De AEX is de eerste handelsdag in mei opgewekt begonnen gesteund door meevallende cijfers vanuit de Europese industrie. Beleggers pikten Philips weer op na de neergang van vorige week. KPN werd van de hand gedaan na de afwijzing van overnamevoorstellen.

De Amsterdamse beurs begint voorzichtig aan de maand mei.

De Amsterdamse beurs begint voorzichtig aan de maand mei.

De AEX-index eindigt 0,7% hoger bij een stand van 712,13. De Midkap-index klimt 0,2% naar 1039,24 punten

In Parijs staat de CAC-40 op 0,5% winst, de Duitse DAX-index krijgt er 0,6% bij. In Londen zijn beurshandelaren een dagje vrij.

Bedrijvigheid

De goede cijfers in Amsterdam komen onder meer na de nieuwe inkoopmanagerscijfers in de BV Nederland. De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam in april uit op een stand van 67,2 tegen 64,7 in maart. Als deze graadmeter boven 50 uitkomt is er sprake van groei, daaronder van krimp.

Er is nu al twee maanden op rij sprake van recordgroei. „De Duitse winkelcijfers zijn ook prima”, zegt Joop van de Groep van vermogensbeheerder Fintessa. „De economie lijkt op te veren, en de beurs vaart mee op dat sentiment.” ING liet vrijdag ook al weten dat de coronarecessie wel voorbij is.

Beursfeestje

KPN (-2,6%) doet dus niet mee aan het beursfeestje. Het telecombedrijf bevestigde zondag twee „ongevraagde” overnamevoorstellen te hebben afgewezen. Het betreft een voorstel van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak, alsmede een bod van het Amerikaanse KKR. Volgens zakenkrant Financial Times bedroeg het bod van EQT en Stonepeak zo’n €18 miljard.

KPN stelt echter dat de investeerders nog geen bedrag hadden genoemd. Ook over de hoogte van het bod van KKR laat de onderneming zich niet uit. De voorstellen zijn volgens KPN zorgvuldig afgewogen, maar dragen volgens het bedrijf niet veel bij aan de ingezette strategische koers.

Oneens

Beleggers lijken het niet met die beslissing eens te zijn. KPN opende dik 4% lager, om daarna iets terug te winnen. Het verlies blijft niettemin fors, met 2,6%. „De kans op een overname is best klein”, duidt Van de Groep. „Het sentiment is toch dat landen hun eigen infrastructuur moeten beschermen.” Tot nu toe waren beleggers opportunistisch, aldus de vermogensbeheerder. „Dat sla je er niet uit. Maar nu blijkt dat het echt niet gaat gebeuren.”

Philips

Philips koerst 1,6% hoger. Branchegenoot Siemens Healthineers, heeft de verwachtingen voor 2021 opgeschroefd na een sterk kwartaal. Ook ArcelorMittal doet het met +1,7% prima, net als Randstad (+1,2%).

De zwaargewichten van de AEX staan er positief voor. Unilever (+1,1%) staat op winst, Shell slingert al de hele dag rond de slotkoers van vrijdag, en wint uiteindelijk 1%.

In de Midkap-index gaat het goed met TKH (+2,7%) en PostNL (+2%)