Nieuws/Financieel
419234197
Financieel

Wall Street gaat naar rood slot

Handelaren verliezen.

Handelaren verliezen.

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York deden vrijdag een stap terug, na de nieuwe recordstanden een dag eerder.

Handelaren verliezen.

Handelaren verliezen.

Net als in Europa drukten de oplopende spanningen in het Midden-Oosten het sentiment op Wall Street. Bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak kwam onder andere de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani om.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds een min van 0,6 procent op 28.696 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 3243 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,5 procent tot 9051 punten.

Rechterhand

De aanval was op bevel van president Donald Trump. Soleimani genoot in Iran de status van oorlogsheld door zijn vaak geslaagde acties in Irak en Syrië. En hij gold als de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

Olie werd duurder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 62,78 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 68,32 dollar per vat. Oliedienstverleners als Schlumberger en Transocean profiteerden met koerswinsten tot 0,9 procent, net als de defensiebedrijven Lockheed Martin en Northrop Grumman die tot 5 procent hoger werden gezet. Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines en United Airlines daalden juist tot 2 procent.

Tesla maakte bekend dat de in China geproduceerde elektrische auto’s goedkoper worden. Het bedrijf wist vorig jaar tevens meer auto’s af te leveren dan verwacht. Het aandeel Tesla won 3 procent.

Industrie krimpt

Marktonderzoeker ISM meldde dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in december in het sterkste tempo is gekrompen sinds 2009. Volgens de onderzoekers krompen de orders en nam de productie verder af.

De Amerikaanse industrie heeft onder meer te lijden onder de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, waardoor investeringen worden teruggeschroefd, terwijl er ook tegenwind is van de afzwakkende wereldeconomie.

Verder gaat de aandacht uit naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve die later op de dag komen. Bij de vergadering half december hield de centralebankenkoepel de rente ongewijzigd.

De beslissing de niveau’s ongemoeid te laten was voor het eerst sinds mei unaniem en werd ook algemeen verwacht op de financiële markten. Beleggers zullen speuren naar aanwijzingen voor toekomstig beleid.

De euro noteerde 1,1170 dollar tegen 1,1174 dollar bij het slot in Europa.