Nieuws/Financieel
419677
Financieel

’Het is alle hens aan dek voor mbo’

Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad

Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad

De instroom in mbo-opleidingen in de bouw en de verpleging is tijdens de crisis rap gedaald. Nu staan werkgevers juist om deze jongeren te springen. Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad: „Wij zijn geen uitzendbureau voor bedrijven dat zomaar jongeren kan aanbieden.”

Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad

Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad

Hoe is het tekort aan mbo’ers ontstaan?

„Je ziet dat tekort vooral in de zorg, bij defensie en in de bouw. Soms komt dat door overheidsbeleid, zoals in de zorg. Staatssecretaris Van Rijn schreef deze week aan de Tweede Kamer dat er alleen al voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg 70.000 extra verpleegkundigen en verzorgers nodig zijn. Eerst zijn er tienduizenden de WW ingestuurd, nu hebben we er weer tienduizenden nodig. Verder komt er bij Defensie €1,5 miljard bij. Dat zijn weer tienduizenden jongeren die moeten worden opgeleid.”

En de bouw?

„In de bouw en techniek zie je een enorme stijging in de vraag naar personeel. Dat komt door de aantrekkende economie. En doordat we nu de slag naar verduurzaming van de bouw gaan maken. Daar zijn ook heel veel mbo’ers voor nodig.”

Lees hier het (extra)artikel.