Financieel/Nieuws
41980
Nieuws

Turkije wacht op herstel

Ertan Basekin

Amsterdam Nederlandse ondernemers die actief zijn in Turkije houden vooralsnog vertrouwen in de economie van het land.

De meeste bedrijven zijn dan ook niet van plan om zich terug te trekken of hun investeringen stop te zetten, zo constateert de Netherlands Turkey Business Association (Netuba).

Volgens de organisatie is er nog steeds veel interesse van Nederlandse bedrijven om te investeren in Turkije. Netuba merkt wel dat ondernemers afwachtender zijn geworden en veel vragen hebben over mogelijke risico’s en de haalbaarheid.

In heel Turkije zijn ongeveer 2500 Nederlandse bedrijven actief, onder meer in de chemische sector, machinebouw, havenontwikkeling, land- en tuinbouw en het bankwezen.

Directeur Eppo Woortman van DEISKO, een in Istanbul gevestigde leverancier van energiebesparende materialen voor bedrijven in de voedings- en farmaceutische sector, is al sinds 2004 actief in Turkije. Hij ziet geen enkele reden om zijn activiteiten te staken. ,,Dan heb ik dertien jaar lang voor niets geïnvesteerd. Het kan nu dan wel economisch minder gaan, maar vroeg of laat zal het tij keren.”

De Turkse economie staat de laatste maanden onder flinke druk, onder meer vanwege de politieke spanningen, de mislukte coup en de aanhoudende terroristische aanslagen. In het derde kwartaal van vorig jaar was er voor het eerst in zeven jaar sprake van een krimp (-1,8%), terwijl er in de voorgaande twee kwartalen nog sprake was van een groei van 4,5%.

Volgens Turkije-econoom Rob Rühl moet de Turkse overheid er alles aan doen om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen. ,,De gevolgen van de mislukte coup en de reeks aanslagen zorgen er voor dat buitenlandse bedrijven en toeristen wegblijven. Verder moet de Turkse regering met duidelijke maatregelen komen om de economie te stimuleren.”

De onzekere situatie in het land zorgt er ook voor dat Turkse lira al meer dan een jaar terrein verliest ten opzichte van de dollar en de euro. Alleen al in de eerste twee weken van dit jaar verloor de Turkse munt meer dan 10% van zijn waarde.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde donderdag uit naar speculanten die hij vergeleek met terroristen. ,,Er bestaat geen verschil tussen een terrorist die een bom in zijn handen heeft of dollars”, zei Erdogan. De Turkse president riep de centrale bank op deze handelaren de pas af te snijden.

Eerder riep Erdogan de Turkse bevolking nog op om buitenlandse valuta om te wisselen voor lira’s om de koersval te stoppen, maar dat heeft nauwelijks effect gehad.

Valutahandelaar Laurens Maartens zegt dat de uitspraken van Erdogan averechts werken. ,,De voornaamste reden voor de koersdaling is dat er buiten Turkije geen vertrouwen is in het beleid van Erdogan. En da helpt het natuurlijk niet door anderen daarvan steeds de schuld te geven. Daarmee gooi je alleen maar olie op het vuur.”

Maartens noemt de kritiek van Erdogan richting speculanten een zwaktebod. ,,De speculant is op dit moment een corrigerende factor op zijn economische beleid. Diezelfde speculant staat namelijk ook in de rij om lira’s te kopen als de economie goed draait.”

Een sterke munt is gebaat bij vertrouwen en stabiliteit, meent valuta-expert Rob Beemster van Barcelona valuta experts. ,,Dat betekent stabiele macrocijfers, vertrouwen in de regering, een rente die zich op een passend niveau bevindt en stevige economische vooruitzichten. Maar dat is niet het geval, waardoor buitenlandse investeerders wegblijven.”

Turkije-econoom Rühl ziet een lichtpuntje in de toenadering tussen Erdogan en de Turkse centrale bank. ,,Zij zitten op één lijn dat er maatregelen genomen moeten worden. Dat is wel eens anders geweest.”

De financiële markten verwachten dat de centrale bank eerdaags ingrijpt via een stevige renteverhoging om de koersval van de lira te stoppen. Volgens valutahandelaar Maartens zit er niets anders op. Beemster deelt die visie niet. ,,Ik vraag me af of een renteverhoging effect heeft. Er moet vooral op politiek gebied een oplossing komen, zodat het vertrouwen terugkeert.”