Nieuws/Financieel
4203679
Financieel

Bitcoin schiet door $9000-grens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin loopt stevig op en onttrekt zich aan de zorgen op de financiële markten over de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Dinsdag steeg de waarde van de cryptomunt tot ongeveer het hoogste niveau sinds begin november.

Aan het einde van de ochtend werd de bitcoin verhandeld voor ongeveer 9000 dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap, dat verschillende beurzen waarop de cryptomunt wordt verhandeld in de gaten houdt. Volgens persbureau Bloomberg, dat eveneens koersen bijhoudt, was de bitcoin eerder op de dag zelfs even meer dan 9140 dollar waard.

In het kielzog gingen ook andere crypto's als ether en litecoin in waarde omhoog. Mogelijk zien beleggers cryptomunten nu even als veilige haven. Analisten wijzen erop dat de aandelenmarkten momenteel erg in beweging zijn door de angst voor het coronavirus. De beurzen zijn al dagen in de ban van de uitbraak. In China is het aantal doden door het virus al gestegen naar meer dan 100. In Europa is het virus na Frankrijk ook opgedoken in Duitsland. Rusland heeft de grens met China gesloten vanwege de uitbraak.

Onlangs was al duidelijk dat de bitcoin een goede jaarstart kende. De opleving van de koers hangt samen met de komst van nieuwe opties die zijn gekoppeld aan de digitale valuta. Wat ook meespeelt is dat de bitcoin in de tweede helft van vorig jaar nog flink in waarde omlaag ging. Toen sloeg aanvankelijk optimisme over de verwachte komst van de nieuwe cryptomunt libra van Facebook om in een brede scepsis naar aanleiding van de terughoudende opstelling van toezichthouders.