Financieel/Carrière
420660934
Carrière

Brits onderzoek: ’sollicitant eerlijker kans bij selectie door computer’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Amsterdam - De selectie van nieuwe medewerkers overlaten aan de computer? Het gebruik van artificial intelligence (AI) bij recruitment van nieuw personeel wordt steeds gebruikelijker. Ondanks veel kritiek over vooroordelen is het volgens onderzoekers van de London School of Economics and Political Science juist een goed idee. Zij concludeerden na onderzoek dat de selectie van kandidaten door de computer tot betere resultaten leidt.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Voor hun onderzoek People versus Machines bestudeerden de wetenschappers een groot aantal uiteenlopende studies. Ze concluderen dat AI doorgaans een stuk betere prestaties levert dan de menselijke recruiter. De computer zorgt voor aanzienlijk meer snelheid en efficiëntie, meer diversiteit en voor minder vooroordelen in het werving- en selectieproces.

Eerdere onderzoeken, van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens, de SER en UvA, lieten juist zien dat AI het risico op vooroordelen en zefls discriminatie kan vergroten. De Britse onderzoekers erkennen dat ook bias (vooringenomenheid) in algoritmes kan zitten, maar niet zoveel als bij mensen als bij het menselijke oordeel. De mens kan namelijk ook nauwelijks goed voorspellen of een kandidaat bijzonder goed of juist zeer matig gaat presteren.

Overigens blijkt ook uit het onderzoek dat mensen het niet eens zijn met deze conclusies: veel kandidaten ervaren AI als minder persoonlijk en organisaties die AI. voor hun werving inzetten als minder aantrekkelijk. Volgens de onderzoekers komt dit door de negatieve berichtgeving over AI.