Nieuws/Financieel
423251118
Financieel

Russen kunnen niet meer naar McDonald’s

McDonald’s sluit zijn deuren in Rusland.

McDonald’s sluit zijn deuren in Rusland.

CHICAGO (ANP) - McDonald’s sluit zijn 850 restaurants in Rusland uit afschuw over de inval in Oekraïne. Volgens topman Chris Kempczinski was het een moeilijk besluit, maar is het onmogelijk het menselijk leed bij de Oekraïners te negeren.

McDonald’s sluit zijn deuren in Rusland.

McDonald’s sluit zijn deuren in Rusland.

Volgens Kempczinski was het vanwege de duizenden werknemers van McDonald’s in Rusland moeilijk om gehoor te geven aan de steeds luidere roep om een boycot. In totaal heeft McDonald’s zo’n 62.000 werknemers in het land. Zij zullen worden doorbetaald, belooft McDonald’s.

’Onnodige lijden in Oekraïne’

„In de ruim dertig jaar dat McDonald’s actief is in Rusland, zijn we een belangrijk onderdeel geworden van de 850 gemeenschappen waarin we werken”, schrijft de topman in een bericht aan het personeel van de fastfoodketen. „Maar we kunnen het onnodige lijden in Oekraïne niet negeren.”

De afgelopen dagen kondigden tal van Amerikaanse bedrijven al aan te stoppen met de verkoop in Rusland, maar McDonald’s hield zich opvallend lang stil. Op sociale media gingen daarop veel berichten rond waarin het Amerikaanse bedrijf werd opgeroepen Rusland te verlaten.

KFC

Yum Brands, het moederbedrijf van KFC, reageerde op de druk om Rusland te boycotten door niet langer te investeren in uitbreiding in Rusland. Maar het sluiten van lokale fastfoodrestaurants is volgens Yum Brands moeilijk af te dwingen omdat die worden gerund door onafhankelijke franchiseondernemers.

Rusland was voor KFC juist een belangrijke groeimarkt. Het land was naast China en India de markt met de meeste nieuwe vestigingen van de snackketen voor gefrituurde kip. Jaarlijks openden er zo’n honderd nieuwe KFC-restaurants, meldde Yum Brands begin februari bij zijn kwartaalcijfers.

Starbucks

Starbucks meldt dinsdagavond wel dat het stopt met zakendoen in Rusland. Dit betekent dat de Amerikaanse koffieketen geen Starbucks-producten meer levert aan de 130 Russische franchisezaken van het merk, zoals koffiebonen of bekertjes met het bekende logo.

Vorige week benadrukte topman Kevin Johnson nog dat zo’n 2000 mensen in Rusland voor hun inkomen afhankelijk zijn van Starbucks, waardoor een plots vertrek uit het land onverantwoord zou zijn. Nu het oorlogsgeweld in Oekraïne al bijna twee weken voortduurt zegt Johnson toch alle activiteiten in Rusland op te schorten. De licentiehouder voor Starbucks in Rusland zal de honderden mensen die nu zonder werk zitten steunen, beloofde Johnson in een statement.

Starbucks verdient in Rusland vooral geld met de licenties die het verkoopt om een zaak van het merk te mogen openen en runnen. Eerder meldde het bedrijf die opbrengsten volledig te doneren voor noodhulp in Oekraïne. In dat land heeft Starbucks geen filialen.

Coca-Cola en Pepsi

Ook frisdrankconcern Coca-Cola gaat geen zaken meer doen in Rusland. Het Amerikaanse bedrijf meldt dat het meeleeft met „de mensen die lijden onder de onbeschrijfelijke gevolgen van de tragische gebeurtenissen in Oekraïne.” Het is niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola en merken als Fanta in Rusland. Pepsi is binnenkort niet meer te koop in het land.

Pepsico stopt met het verkopen van frisdrank in Rusland. Het bedrijf achter merken als Pepsi, Doritos en Duyvis gaat voorlopig ook niet meer investeren en adverteren in het land. Wel gaat Pepsico door met het leveren van eerste levensbehoeften als melk en babyproducten.

„Door onze activiteiten voort te zetten, blijven we ook steun verlenen aan het levensonderhoud van onze 20.000 Russische medewerkers en de 40.000 Russische landarbeiders in onze toeleveringsketen”, zei topman Ramon Laguarta in een bericht aan medewerkers.

Amazon

Amazon gaat zijn cloudplatform Amazon Web Services (AWS) sluiten voor nieuwe klanten uit Rusland en Belarus. De internetreus zegt in Rusland vooral klanten te hebben die de ontwikkelingsteams zijn van bedrijven met hoofdkantoren ergens anders op de wereld. Met de Russische overheid zegt Amazon al langer geen zaken te doen.

Verder meldt Amazon dat klanten van de dienst niet mogen dreigen met of aanmoedigen tot geweld, terrorisme of andere ernstige schade. Anders zal de toegang tot AWS worden opgeschort. Eerder zei het webwinkel- en technologieconcern al de Oekraïense overheid en ondernemingen op het gebied van cyberveiligheid te steunen en $10 miljoen te doneren voor humanitair werk in het land.