Nieuws/Financieel
425710438
Financieel

Corona koelt verkopen bij Pharming flink af

LEIDEN (ANP) - De coronacrisis blijft de verkopen van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming op kwartaalbasis sterk beïnvloeden. In het eerste kwartaal was op jaarbasis sprake van fors gedaalde verkopen van zijn belangrijkste middel Ruconest. Dit volgde op een kwartaal waarin de afzet van het medicijn juist piekte.

Ruconest werkt tegen erfelijk angio-oedeem, oftewel plotse zwellingen die in verschillende delen van het lichaam kunnen opzetten, en is voor Pharming het belangrijkste medicijn. Dat aan het eind van 2020 en het begin van dit jaar meer coronagevallen gemeld werden, raakte de verkopen van het middel.

Door de tijdelijke sluiting van veel artsenpraktijken namen patiëntbezoeken af en werd het middel minder vaak op herhaling voorgeschreven of werd uit de voorraad geput. Ook kregen minder nieuwe patiënten Ruconest voorgeschreven.

Hoge vraag

Traditiegetrouw wordt in het laatste kwartaal van een jaar juist meer besteld van het middel. Daar kwam eind vorig jaar een extra hoge vraag bovenop omdat patiënten in onzekere tijden extra doses achter de hand wilden hebben.

Pharming zag de omzet in het eerste kwartaal in vergelijking met een jaar eerder met een vijfde dalen tot 43,6 miljoen dollar. Door oplopende bedrijfskosten en de mindere omzet zakte het operationele resultaat terug tot 6,3 miljoen dollar, tegen 21,5 miljoen dollar een jaar eerder. Onder de streep bleef 8,5 miljoen dollar over, wat een daling van 9 procent betekende. Pharming kon een lening tegen gunstigere voorwaarden herfinancieren, waarmee het de winstval naar eigen zeggen „beperkt” hield.

Topman Sijmen de Vries merkt ook een kentering in de loop van het eerste kwartaal. Buiten de VS bleef de vraag naar Ruconest stabiel, al werd de groei wel beïnvloed door de geldende coronamaatregelen.