Nieuws/Financieel
427201
Financieel

AEX blijft na tikje boven 450 punten

De Amsterdamse beurs is vandaag licht in het rood gesloten. Beleggers namen gas terug, na de fraaie opmars in de afgelopen weken tot het hoogste niveau van dit jaar. Negatieve uitschieters waren Altice en Relx.

De AEX sloot 0,4% lager op 451,5 punten. De AMX verloor 0,1% op 670,2 punten.

Elders in Europa hadden verkopers ook de overhand. De Parijse CAC-40 daalde 0,3% en de Duitse DAX verloor 0,8%.

Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus constateert dan beleggers winstnamen, na de mooie opmars in de afgelopen weken. ,,Bij lage volumes is er wat verkoopdruk. Misschien speelt mee dat de inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurolanden licht tegenviel. Teleurstellende kwartaalcijfers van Alphabet en Microsoft gisteravond en van Daimler vanochtend helpen ook niet mee."

Beleggingsstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro wijst er bovendien op dat zich steeds meer risico's manifesteren. ,,De onderhandelingen met Griekenland over meer bezuinigingen verlopen moeizaam. Bovendien komen er binnenkort verkiezingen in Spanje en verschijnt eind juni de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk."

Steinebach denkt niet dat de uitkomst van de ECB-vergadering donderdagmiddag veel invloed heeft op het beurssentiment. ,,Deze gaf weinig vuurwerk. Draghi gaf weer aan alles te doen wat nodig is. Wij voorzien geen verdere verlaging van de depositorente (nu -0,4%) en herfinancieringsrente (nu 0%), maar houden wel rekening met een intensivering van het obligatieopkoopprogramma. Dit zou na de zomer naar maandelijks €85-90 miljard kunnen gaan, tegen nu €80 miljard."

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde kabelmaatschappij Altice met een verlies van 2,1% onderaan.

Informatieleverancier Relx zette de neergang sinds de publicatie van zijn kwartaalcijfers op woensdag voort en zakte nog eens 1,8%. Branchegenoot Wolters Kluwer werd meegetrokken en zakte 1,5%.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sloot 0,6% lager, in reactie op de kwartaalcijfers die donderdagavond laat naar buiten kwamen.

Shell leverde 0,1% in. De olie- en gasmaatschappij heeft zijn olieactivititeiten in Gabon in de etalage gezet en hoopt hiervoor minimaal $700 miljoen te ontvangen. Bovendien hebben Bulgaarse autoriteiten een inval gedaan in verband met een onderzoek naar mogelijke kartelafspraken.

Staalgigant ArcelorMittal en maritiem dienstverlener Boskalis eindigden met plussen van 0,7% respectievelijk 0,6% aan kop.

Midkapper Arcadis daalde 2,2%, na door SNS Securities van de kooplijst te zijn gehaald. Gisteren duikelde het ingenieursbedrijf al bijna 10% na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten.

TomTom zette de neergang van de afgelopen dagen voort en leverde nog eens 1,3% in.

De toeleverancier aan de chipsector ASMI verloor 0,7%, in reactie op zijn donderdagavond gepubliceerde kwartaalbericht. Theodoor Gilissen sprak van een verkapte omzetwaarschuwing voor het tweede kwartaal, maar toonde zich positief voor de langere termijn.

Het lokale fonds Esperite leverde 3,7% in. De Zwitserse dochter van het stamcel- en geneticabedrijf wordt van patentbreuk beschuldigd.

Wilt u weten hoe u op een eenvoudige en verstandige wijze vermogen kunt opbouwen? Meld u dan aan voor het DFT online seminar maandagavond.