Nieuws/Financieel
427220
Financieel

VW zet miljarden extra opzij voor schandaal

WOLFSBURG (AFN) - Volkswagen heeft miljarden extra opzijgelegd om de oplopende kosten van het dieselschandaal te kunnen opvangen. Dat maakte de autofabrikant vrijdag bekend, daags nadat het op hoofdlijnen een akkoord had gesloten over een compensatieregeling voor Amerikaanse autobezitters.

Volkswagen had al een voorziening getroffen van 6,7 miljard euro, dat bedrag is nu verhoogd naar 16,2 miljard euro. Het Duitse bedrijf bracht ook de eerder uitgestelde jaarcijfers over 2015 naar buiten. Het grootste autoconcern van Europa boekte vorig jaar een nettoverlies van 1,6 miljard euro, tegen een winst van circa 11 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg met meer dan 5 procent tot circa 213 miljard euro.

Het is het grootste verlies voor Volkswagen ooit. In verband met het verlies wordt het dividend verlaagd. De winstuitkering bedraagt slechts 0,17 euro per aandeel, terwijl een jaar eerder nog een recorddividend werd uitgekeerd van 4,86 euro. Het concern verwacht dat de omzet vanwege uitdagende marktomstandigheden dit jaar zal dalen, maar dat er wel een winst zal worden behaald.

In september vorig jaar kwam aan het licht dat Volkswagen had gesjoemeld met software om de uitstoot te meten. Bij laboratoriumtesten leken de diesels schoner dan ze in werkelijkheid zijn. In verband met het schandaal moeten wereldwijd miljoenen auto's teruggehaald worden naar de garage voor aanpassingen aan de motoren en software.

Donderdag werd bekend dat Volkswagen een groot deel van de sjoemeldiesels in de Verenigde Staten gaat terugkopen. Daarbij zullen de bezitters een forse schadevergoeding ontvangen. Het gaat om ongeveer 480.000 wagens.