Nieuws/Financieel
427248
Financieel

Maandelijks beleggen

"Mokum vierhonderdtweeënvijftig", roept de dealingroom. Dat is 10 punten boven de ultimo, maar op jaarbasis 10% in de min. Draghi bracht in Q1/15 beursvreugde met het openzetten van de geldsluizen. Inmiddels is de vreugde omgeslagen in scepsis, nu blijkt wat de gevolgen zijn voor spaarders en pensioenfondsen. In zijn toelichting gisteren op het rentebesluit zei hij o.a.: "Geef de lage rente niet de schuld van alles wat er mis is in de sector."

Rondje dealingroom

“Akzoos drieenzestigdertig”, roept de dealingroom. Heeft afgelopen kwartaal zijn verkopen en winst weten op te voeren, ondanks aanhoudend lastige marktomstandigheden. Dat viel goed in de markt en was reden voor onze huisdobbelaar Guus om een callspreadje met afloopdatum december 2016 en uitoefenprijzen €65 (kopen) en €70 (verkopen) in positie te nemen. Hij betaalde €1,60 en kan bij een koers boven de €70 een winst behalen van €3,40 = dik 200%. Op €66,60 begint de teller te lopen. “Stroplos 0,80 erop jongens en achterover leunen”.

“Tomtommen achtnulacht”, roept de dealingroom. Onze spoorzoeker heeft zijn omzet in Q1 opnieuw zien toenemen en wist in tegenstelling tot jaar eerder uit de rode cijfers te blijven.

Ook hier taste Guus toe met een callspreadje afloopdatum december 2017 en uitoefenprijzen €9 (kopen) en €12 (verkopen). Hij betaalde een euro en zette er een 0,50 stroplos op. “Tot volgend jaar december de tijd voor een koers boven de €12 en dan 200 procent in de knip jongens, maar als ik 100% kan pakken is het ook mooi”.

“Lithoos vijfentachtigtien”, roept de dealingroom. Onze chipmachinebouwer verwacht een stevige omzetgroei in Q2. We openden afgelopen woensdag op €87,50 om vervolgens te klimmen naar €90,25. Om onverklaarbare redenen viel de notering richting slot als een steen naar €84,66 om gisterenmorgen op €86,12 te openen. Van €87,50 naar €90,25 naar €84,66 naar €86,12, een TomTom zou de weg kwijtraken. Binnen onze beleggingen is wereldmarktleider ASML, met machtige aandeelhouders en klanten als Intel, een favoriet onderdeel.

Langlopende callspreads en/of aandelen met vette geschreven put- en callpremie hebben onze voorkeur.

“INGees elfvijftig”, roept de dealingroom. Kortgeleden stelde het IMF dat ruim 1 op de 7 banken in ontwikkelde landen niet levensvatbaar is. Binnen de eurozone gaat het zelfs om 1 op de 3 banken, Nederlandse banken werden door het fonds niet genoemd. De analyse maakt duidelijk dat de gezondmaking van de financiële sector ruim 8 jaar na de financiële crisis nog lang niet is voltooid, mede doordat de economische groei in de jaren na de crisis veel lager is uitgekomen dan veel beleidsmakers hadden gehoopt. In de VS oordeelden toezichthouders eerder dat 5 grote en systeemrelevante banken nog steeds hun plannen niet op orde hebben om een eventueel faillissement zo af te wikkelen dat het financiële systeem niet in gevaar komt. Zij zijn met andere woorden nog steeds ‘too big too fail’, en dat is zorgelijk. ING is behoorlijk opgeveerd van de 12-maands laag op 11 februari: €9,19. Maar in onze portefeuilles MOET de PUT en is een langlopende conversie nog beter.

Sparen of toch beleggen?

Bij een bakkie bespraken we het bericht dat, hoewel de spaarrente blijft dalen, sparen in Nederland nog altijd populair is. Net als een jaar geleden houdt ongeveer 78% van onze landgenoten spaargeld aan en dat is het hoogste percentage in Europa. Bleek uit een onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock onder 31.000 mensen in 20 landen.

Spaarders kunnen naar onze mening (bij een huidige spaarrente) beter een vast maandelijks bedrag aan de beurs investeren als alternatief en daardoor op de lange termijn met een lage gemiddelde prijs profiteren van koersstijgingen.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en ambassadeur bij Alex Vermogensbank.