Nieuws/Financieel
427277
Financieel

'Lichte omzetgroei voor Philips'

AMSTERDAM (AFN) - Door Bloomberg gepolste analisten verwachten dat Philips de omzet afgelopen kwartaal licht heeft zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Door Bloomberg gepolste analisten gaan in doorsnee uit van een toename met 1,4 procent tot 5,42 miljard euro. Het technologiebedrijf presenteert de resultaten maandag.

Philips liet bij de presentatie van de jaarresultaten weten dat het voor heel 2016 uitgaat van een gematigde autonome omzetgroei. Wel voorspelde het dat de meeste verbetering te verwachten valt tegen het einde van het jaar, omdat momenteel het economisch tij nog tegenzit.

Een belangrijke vraag zal zijn of het herstel in de markt voor medische apparatuur, waar Philips in de laatste maanden van 2015 van profiteerde, doorzet. Eind januari hield topman Frans van Houten zich op dat terrein nog op de vlakte. Hij zei dat het nog te vroeg was om te verklaren dat de neergang in met name China voorbij was.

Opsplitsingsplannen

Behalve de cijfers zullen de opsplitsingsplannen van Philips veel aandacht opeisen. De verlichtingsdivisie wordt naar verwachting nog voor de zomer op eigen benen gezet. Dat gebeurt waarschijnlijk via een beursgang, maar ook een verkoop aan een investeerder of branchegenoot behoort nog tot de mogelijkheden.

Een ander heet hangijzer is de toekomst van Lumileds, het onderdeel dat led-componenten maakt. Een verkoop aan een Chinese investeerder ketste af omdat de Amerikaanse autoriteiten geen toestemming gaven. Een nieuwe koper is nog altijd niet gevonden.