Nieuws/Financieel
427350
Financieel

'AEX opent nagenoeg vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenhandel in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting zonder grote uitslagen. In de markt wordt uitgekeken naar eerste schattingen van de economische activiteit in de eurolanden in april, die later in de ochtend worden gepubliceerd. Verder is de agenda voor beleggers nagenoeg leeg.

Vrijdagochtend bood geen kwartaalcijfers van in Amsterdam genoteerde bedrijven. Donderdag nabeurs waren er nog wel updates van vastgoedonderneming Unibail-Rodamco en chiptoeleverancier ASMI. Unibail meldde een toename van zijn huuropbrengsten. ASMI liet weten dat de orderontvangst in het eerste kwartaal flink is aangetrokken.

Na opening van de beurs komt onderzoeksbureau Markit met zijn maandelijkse schattingen van de groei in de industrie en de dienstensectoren in de eurolanden. Markit doet dit op basis van de prognoses van inkoopmanagers. Die worden gezien als een goede graadmeter voor de economische groei.

Olie

De AEX sloot donderdag 0,6 procent in de min op 453,47 punten. De MidKap ging 1,2 procent omlaag tot 671,07 punten. De indices in Parijs en Londen sloten tot 0,5 procent lager. De DAX-index in Frankfurt ging 0,1 procent vooruit.

In New York ging de Dow-Jonesindex met een min van 0,6 procent de handel uit op 17.982,52 punten. De brede S&P 500-index verloor 0,5 procent en sloot op 2091,48 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 4945,89 punten.

De olieprijs liep vrijdag voorbeurs op. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder bij 43,87 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg met 1,4 procent naar 45,17 dollar per vat. De euro was met 1,1295 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.