Nieuws/Financieel
427351
Financieel

Rally komt tot stilstand

Na een sterke beursweek lijkt de rally op de aandelenmarkten voor nu tot een einde te komen. De woorden van Draghi konden de markten amper beroeren en de uitslagen bleven ditmaal beperkt. De tegenvallende cijfers van onder andere Microsoft en Alphabet zetten druk op de technologiesector.

In Europa eindigden de belangrijkste indices gisteren zo goed als onveranderd. De Duitse DAX kwam gedurende de dag tot een stand van bijna 10.500 punten, een bijzonder sterke prestatie. In mijn vorige column zag ik de nodige beren op de weg en had ik de +10% beweging die in afgelopen twee weken plaatsvond absoluut niet verwacht. Tijd om de situatie opnieuw te analyseren.

De weg omhoog werd in eerste instantie ingezet op Wall Street, waar de S&P 500 de vorige all-time high inmiddels op slechts enkele procenten genaderd is. Zelfs de NASDAQ hikt weer tegen de 5.000 puntengrens aan en is vanaf het dieptepunt in februari bijna 20% hersteld. De fundamenten voor dit herstel zie ik zo 1, 2, 3 niet, maar als je met de verkeerde bril kijkt, schijnt het nogal lastig te zijn om helder te zien.

 

Een ding durf ik wel zeker van te zijn en dat is de toenemende kans op een spoedige renteverhoging door Yellen. De aantrekkende olieprijs wakkert de inflatieverwachtingen aan en met de koersen rond dit niveau ziet Yellen mogelijk snel haar kans schoon. Volgende week woensdag komt mogelijk nog te vroeg, maar om juni kan zij haast niet meer heen.

De rentes op staatsobligaties lijken in ieder geval een dieptepunt gezet te hebben en lopen op. Met name in Europa, waar 10-jaars staatsobligaties van Duitsland en Frankrijk aan een opmars bezig zijn. Dit plaatst vroeg of laat druk op de markten, al lijken de zorgen hierover nog beperkt. Als ik om me heen ook hoor hoe andere beleggers over de huidige rally denken, dan heb ik sterk het gevoel dat we te maken hebben gehad met een short squeeze waar menigeen zijn vingers aan heeft gebrand (inclusief ikzelf). 

 

Cijfers

 

De cijfers van bedrijven die nabeurs naar buiten zijn gebracht vallen wederom tegen. Ondanks dat we nog vroeg in het seizoen zitten, vind ik het opvallend dat veel koersreacties tot nu toe negatief zijn. Grote namen zoals Visa (-4,5%), Microsoft (-5%), Alphabet (-6%) en Starbucks (-4%) worden afgestraft. Al voor lange tijd wordt gesproken over de dalende winstverwachtingen, al lijken de markten dit tot nu toe geen enkel probleem te vinden. Gekte kan een lange tijd doorgaan, dat hebben we al eerder mee mogen maken.

 

Hier kan een belegger gebruik van maken door zijn portefeuille af te dekken met goedkope putopties, de volatiliteit is namelijk weer beland op lage niveaus. Denk bijvoorbeeld aan een september 420 - 360 1x2 ratio put spread op de AEX voor zo’n 5 euro, waarmee een belegger de zomermaanden zonder al te veel onzekerheid kan doorkomen. Met dit soort ratio spreads zijn 1001 combinaties te maken, afhankelijk van de marktverwachtingen die een belegger heeft.

 

 

Tikkie terug

De Amerikaanse futures zakten gisterenavond in eerste instantie weg, maar inmiddels zijn deze hersteld en noteert de S&P 500 licht hoger. De olieprijs is de voornaamste drijfveer die met een winst van 1,5% inloopt op de verliezen van gisteren. De dollar staat vanochtend overwegend lager, al weet deze wel te winnen tegen de Japanse yen. De yen verzwakt met 1% tot ¥ 110,60 en geeft Japanse aandelen een impuls. De Nikkei staat 1,2% in de plus en sluit de week overtuigend hoger af. In de rest van Azië blijven de uitslagen vanochtend beperkt en staan wat kleine minnen en plussen op het scherm.

 

- S&P 500 future +0,26%

- NASDAQ future +0,05%

- Olie future +1,45%

- Goud future -0,14%

- AEX future -0,01%

- DAX future -0,49%

- Euro/dollar +0,06%

 

In Europa openen de aandelenmarkten naar verwachting licht lager. De futures laten voorbeurs kleine minnen zien die uitkomen tussen de 0,2% en 0,5%, te verklaren aan de verliezen op Wall Street na 17:30 uur. Gezien het sterke koersverloop van deze week kan ik mij haast niet voorstellen dat in Europa geen poging gedaan gaat worden om de weg naar boven in te slaan. Al is het alleen om de laatste shorters uit te roken waarvan de week al zo belabberd is verlopen. Als dit gebeurt, wordt een tijdelijke top gezet vermoed ik. Er is niet te ontkomen aan een (kleine) terugval, de koersen zijn simpelweg erg snel opgelopen en het is tijd om wat lucht uit de ballon te laten ontsnappen.

 

 

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.