Nieuws/Financieel
427420
Financieel

ASMI ziet orderontvangst aantrekken

ALMERE (AFN) - Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) heeft de orderontvangst in het eerste kwartaal van dit jaar flink zien aantrekken ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. Omzet en winst vielen wel lager uit, onder meer door ongunstige wisselkoerseffecten, meldde het bedrijf donderdag.

ASMI haalde voor een kleine 164 miljoen euro aan orders binnen, ruim een vijfde meer dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De omzet daarentegen daalde met 2 procent tot 142 miljoen euro. De nettowinst halveerde tot 5,4 miljoen euro. De brutomarge bedroeg 43,9 procent, tegen 44,8 procent in het voorgaande kwartaal.

De omzet viel binnen de bandbreedte die het bedrijf zelf als prognose had afgegeven, benadrukte topman Chuck del Prado. Voor het lopende kwartaal gaat ASMI uit van opbrengsten tussen de 130 miljoen en 140 miljoen euro, en een orderontvangst tussen de 145 miljoen en 165 miljoen euro. De tweede jaarhelft zal naar het zich nu laat aanzien veel sterker zijn dan de eerste, liet het bedrijf verder weten.