Nieuws/Financieel
427433
Financieel

Draghi: geen dicussie over helikoptergeld

Frankfurt - Iedereen die op helikoptergeld zit te wachten: ECB-president Draghi liet tijdens de toelichting op het rentebesluit weten: "Bottomline is dat we er tijdens de rentevergadering van de ECB niet over hebben gesproken."

Draghi benadrukte tijdens toelichting op het rentebesluit dat de rentes voor langere tijd op dit niveau blijven, of zelfs nog lager. De bodem is dus nog niet in zicht!

De ECB-president gaf ook een boodschap mee aan pensioenfondsen: Geef de lage rente niet de schuld van alles wat er mis is in de sector.

Verder haalde hij een stokpaardje van stal: ons beleid is effectief. Maar we kunnen het niet alleen doen, structurele hervormingen zijn nodig.

Draghi reageerde ook op de kritiek op het ECB-beleid: "wij gehoorzamen de wet, niet de politiek."

In juni zal de ECB beginnen met de TLTRO en het opkopen van bedrijfsobligaties.

De ECB hield zoals verwacht vandaag de belangrijkste rentetarieven ongemoeid. Vorige maand trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Ook besloot de ECB op 10 maart het bedrag waarvoor maandelijks schuldpapier wordt opgekocht, te verhogen van 60 miljard naar 80 miljard euro. Dat de centrale bank na deze zeer ingrijpende stappen deze maand pas op de plaats maakt, komt voor economen niet als een verrassing. De nadruk ligt momenteel op de uitvoering van de in maart aangekondigde maatregelen, liet de ECB in een korte verklaring weten.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");