Nieuws/Financieel
427454
Financieel

Jeugdloon op de schop

Den Haag - Het minimumjeugdloon gaat op de schop. Het is een van de maatregelen die minister Asscher (Sociale Zaken) vandaag bekend heeft gemaakt met betrekking tot de arbeidsmarkt.

Over verhoging van het minimumjeugdloon woedt al geruime tijd een verhit debat tussen coalitiepartijen VVD den PvdA. Asscher wil dat jongeren eerder over een volwassen loon krijgen: 21 in de plaats van 23 jaar. Het verschil voor iemand die 21 is kan daardoor zomaar enkele honderden euro’s gunstiger uitpakken.

Ook komt er een algemeen minimumuurloon. FNV-bestuurder Gijs van Dijk  is in jubelstemming. "Een historische stap’’, zegt hij in een eerste reactie. ,,Hiermee wordt voor het eerst in 41 jaar een serieuze stap gezet richting afschaffing van het wettelijk minimumjeugdloon voor volwassenen.''

Acties

Volgens Van Dijk is de wijziging afgedwongen door de vele acties van werkende jongvolwassenen aangesloten bij FNV Young & United. ,,De politiek is wakker geschud. Een jaar geleden maakte bijna niemand in Den Haag zich druk om de lage betaling van jongvolwassenen in Nederland.''

Volgens Yorrick van der Ent (22) van FNV Young & United ,,zijn we er nog niet, want uiteindelijk verdienen achttienjarigen ook een echte baan met een volwassen loon.''

Transitievergoeding

Werknemers die langdurig ziek zijn houden recht op een transitievergoeding, maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dat betekent wel een verhoging van de premie.

Een andere maatregel is dat de regels voor seizoensarbeid weer versoepeld worden in sectoren die ook echt seizoensgebonden zijn, zoals bijvoorbeeld de horeca en de tuinbouw. Werkgevers mogen werknemers voor wie ze tijdelijk geen werk hebben, weer na drie maanden in dienst nemen. Nu moeten ze werknemers in vaste dienst nemen of minstens een half jaar geen werk geven.

Rust

„Duidelijk was dat de Wet werk en zekerheid op een aantal punten knelde”, aldus minister Asscher (Sociale Zaken).

FNV-voorzitter Heerts hoopt en verwacht nu rust in de polder.  „We krijgen nu niet iedere week meer een oprisping dat er iets niet deugt. Het is nu echt klaar. De komende twee jaar is het rustig”, stelt hij. Hij is vooral blij met de aanpassingen voor het stukloon. „Dat wordt nu echt handhaafbaar.” Het Sociaal Akkoord staat fier overeind benadrukt hij. „Sommige werkgevers schreeuwden moord en brand terwijl de wet pas net werd uitgevoerd, maar ik heb altijd gezegd voor aanpassing open te staan.”

Emotie

CNV-voorzitter Maurice Limmen is vooral tevreden met de aanpassingen voor het stukloon. ,,Er is de afgelopen tijd veel gesproken over de flexwet. We hebben ons constructief opgesteld richting werkgevers, er is maatwerk geleverd. Maar het is nu mooi geweest met al die emotie. Een streep er onder en aan de slag."

Voorzitter van MKB-Nederland Van Straalen toont zich eveneens in z’n nopjes. Volgens de werkgeversvoorman heeft het kabinet goed geluisterd naar de wensen uit zijn achterban. „Vandaag is er een enorme stap gezet. Als ondernemers hebben we heel wat aangedragen wat verbeterd kon worden. Het kabinet heeft echt goed naar ons geluisterd. Eigenlijk zijn er alleen maar winnaars.” Toch blijft er werk aan de winkel. Ondernemers zitten nog in hun maag met de aangescherpte ontslagregels. Daarnaar loopt nog een onderzoek wat Asscher vlak voor de zomer moet afronden.