Nieuws/Financieel
427477
Financieel

'Duivels' zilver schiet naar tienmaands piek

AMSTERDAM - De prijs van fysiek zilver is dinsdagmiddag naar een tien maands hoogtepunt gestegen. In prijs laat het goud inmiddels ruim achter zich.

Goud noteerde 1,4% hoger bij $1.252 per troy ounce, 31,3 gram, de standaardmaat. Zilver won tot $16,40. Daarmee koerst het edelmetaal dit jaar op 22,6% prijsstijging, goud daarentegen won 18,2%.

Opkopers van zilver melden zich overal aan.

Zilver is vanwege zijn relatief lage prijs tegenover andere edelmetalen momenteel gewild bij handelaren, afgezet tegen goud. Zilver wordt bovendien voor 60% in de industrie verwerkt. Met het aantrekken van de Chinese industrie is de vraag naar zilver recent toegenomen.

Duivels metaal

Maar zilver heeft ook de reputatie van 'devil's metal' vanwege de enorme prijsfluctuaties.

Voor beleggers is ook de verhouding tussen goud en zilver relevant: in het verleden kregen zij gemiddeld rond 40 troy ounce voor een enkele troy ounce van 31,3 gram. Die verhouding is drastisch opgelopen. Recent is het hoogtepunt van 80 troy ounce voor een zelfde maat in goud verhandeld.

Koopsignaal

Dat heeft het koopsignaal gegeven om in zilver te stappen, omdat op termijn deze ratio terug kan keren naar het gemiddelde 

Ter vergelijking: Brentolie steeg met 17%.

Lees meer over de markt van zilver