Nieuws/Financieel
427518
Financieel

Griekse begroting beter dan verwacht

ATHENE (AFN) - Griekenland heeft in 2015 financieel beter gepresteerd dan verwacht. Het primair begrotingsoverschot, dus exclusief rentebetalingen op de staatsschuld, bedroeg 0,7 procent.

Er was eigenlijk een doelstelling met de schuldeisers van Griekenland afgesproken voor een primair begrotingstekort van 0,25 procent in 2015. De cijfers die de Griekse overheid naar buiten bracht, zijn goedgekeurd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Voor 2018 is er een doelstelling voor een primair overschot van 3,5 procent.

De beter dan verwachte cijfers versterken de positie van de Griekse regering. Die stelt in de onderhandelingen met de schuldeisers over extra leningen dat er geen noodzaak is voor nieuwe bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Griekse regering zorgen de cijfers voor twijfels over de voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de Griekse economie. Ook kunnen nu vraagtekens worden geplaatst bij de wens van het IMF voor meer bezuinigingen, aldus de woordvoerder.