Nieuws/Financieel
427587
Financieel

Zweedse centrale bank blijft leningen opkopen

STOCKHOLM (AFN) - De Zweedse centrale bank koopt in de tweede helft van dit jaar voor 45 miljard Zweedse kroon (circa 5 miljard euro) aan leningen op. Daarmee tracht de Riksbank de stijging van de kroon ten opzichte van de euro te beteugelen en de inflatie in het land verder te stimuleren.

De verdere uitbreiding van het opkoopprogramma (QE) verkleint volgens de bank het risico dat de waarde van de kroon sterker oploopt dan nu wordt voorspeld. Daarnaast kan het aanhoudend ruime monetaire beleid ervoor zorgen dat de recente stijging van de inflatie doorzet. Het belangrijkste rentetarief bleef ongewijzigd, op min 0,5 procent.

Volgens de Riksbank overtreft de economische groei in Zweden de verwachtingen. De centrale bank schrijft dat onder meer toe aan zijn eigen stimuleringsbeleid en gaf donderdag aan bereid te zijn meer actie te ondernemen als dat noodzakelijk is.

NEW/CBKMON

De nieuwe stap van de Riksbank, die de totale omvang van het opkoopprogramma op 245 miljard kroon brengt, voorkwam niet dat de kroon donderdag verder aansterkte. Daarbij werd kortstondig het hoogste punt van het afgelopen jaar bereikt.

De Zweedse acties vormen voor een belangrijk deel een reactie op de stappen van de Europese Centrale Bank (ECB). Die vergadert donderdag eveneens over zijn monetaire beleid. Daarbij worden geen nieuwe stappen verwacht, na de uitbreiding van het QE-programma en de nieuwe renteverlaging die begin maart werden doorgevoerd.