Nieuws/Financieel
427599
Financieel

Radicaal eenvoudig

 

De Panama-papers doen de financiële wereld op haar grondvesten schudden. De ene na de andere belastingconstructie komt boven water. Belastingontwijkers krijgen het benauwd en ik heb me laten vertellen dat ze bij de Belastingdienst ondertussen iedere dag taart eten. In mijn ogen zijn we toe aan een snelle en serieuze uitwerking van een eenvoudig en robuust belastingstelsel.

Ik denk hierbij als basis aan de schijf van drie: Een lage vennootschapsbelasting van 18%, een uniform btw-tarief van 18% en een vlaktaks van 30-35%.

Met een laag tarief voor de vennootschapsbelasting in combinatie met een vlaktaks kunnen we afscheid nemen van de vele vormen van complexiteit in de renteaftrekbeperking en het toeslagencircus. Dan zijn we ook op lange termijn internationaal concurrerend. En we gaan zelf over de tarieven als Nederland!

Voor het vestigingsklimaat en voor de werkgelegenheid is het cruciaal dat we bedrijvigheid en investeringen stimuleren. Het lijkt mij slim om de heffing van de winstbelasting voor grote bedrijven te koppelen aan het aantal banen dat in Nederland gecreëerd wordt.

We willen groei en hoogwaardige banen en ons concurrentievermogen versterken. Ik stel voor de oude en complexe fiscale kerstboom af te tuigen en te kiezen voor een radicaal eenvoudig belastingstelsel!